Istraživači napravili proboj u pokušaju da razviju vakcine i lekove za zanemarene tropske bolesti

Istraživači napravili proboj u pokušaju da razviju vakcine i lekove za zanemarene tropske bolesti

Naučnici su razvili novi, bezbedan i efikasan način da zaraze dobrovoljce parazitom koji izaziva lajšmaniozu i mere imunološki odgovor organizma, čime se vakcina za zanemarenu tropsku bolest približava korak bliže.

Proboj, koji je uradio tim sa Univerziteta u Jorku i Medicinske škole Hal Jork, postavlja temelje za razvoj vakcine i za testiranje novih preventivnih mera. Članak „Bezbednost i reaktogenost modela kontrolisane ljudske infekcije kožne lajšmanioze koju prenosi peščana muva“ objavljen je u časopisu Nature Medicine.

Kontrolisane studije infekcije kod ljudi, gde su volonteri izloženi malim količinama mikroba koji izazivaju bolest, igraju vitalnu ulogu u omogućavanju naučnicima da pruže dokaze o bezbednosti i efikasnosti novih vakcina, ali njihova upotreba u borbi protiv zanemarenih tropskih bolesti je ograničen.

Lajšmanijaza je uzrokovana infekcijom mikroskopskim parazitima Leishmania koji se prenose u kožu tokom ujeda zaražene peščane mušice.

Bolest pogađa više od milion ljudi svake godine, većina razvija čir koji se sporo zarasta na mestu infekcije. Iako čir na kraju zaceli, ožiljak ima značajan uticaj na kvalitet života, posebno kod žena i dece i kada je infekcija na licu.

Trenutno nisu dostupne vakcine ili lekovi koji bi sprečili ljude da se zaraze lajšmanijazom, delom zbog poteškoća i troškova povezanih sa sprovođenjem kliničkih ispitivanja u zemljama u kojima su ove bolesti najčešće.

Glavni istraživač, profesor Pol Kej sa Medicinske škole Hal Jork na Univerzitetu u Jorku, rekao je: „Ovo je značajna studija koja sada pruža novi pristup testiranju vakcina i preventivnih mera za lajšmanijazu na brz i isplativ način. takođe nam omogućava da saznamo više o tome kako se naš imuni sistem bori protiv infekcije.

„Zahvaljujući velikodušnosti volontera koji su učestvovali u našoj studiji, sada smo u dobroj poziciji da donesemo novu nadu onima koji su pogođeni ovom bolešću.“

Klinički vođa studije, profesorka Alison Lejton iz Centra za istraživanje kože Medicinskog fakulteta, rekla je: „Istraživanje kožnih bolesti koje pogađaju ljude u Velikoj Britaniji i zemljama u razvoju je prioritet Medicinskog fakulteta. Ova studija, koja pokazuje da je ovo model infekcije je bezbedan i dobro ga tolerišu učesnici, ilustruje naš globalni pristup zdravlju kože i ima potencijal da utiče na živote mnogih miliona širom sveta.“

Studija, koja se zasniva na značajnim dostignućima Univerziteta u Jorku i njegovih međunarodnih partnera, uključivala je 14 volontera regrutovanih iz okoline Jorka.

Volonteri su bili izloženi peščanim mušicama zaraženim vrstom parazita koja izaziva jedan od najblažih oblika lajšmanijaze. Istraživači su pratili razvoj lezije na mestu ujeda peščane mušice kako bi procenili napredak infekcije, a zatim su prekinuli infekciju biopsijom kože. Naučnici su zatim proučavali biopsiju kako bi ispitali imune odgovore na mestu infekcije.

Ovaj veliki novi pristup koristi prirodni prenos peščanom mušom za iniciranje infekcije i najsavremenije tehnologije, omogućavajući istraživačima da prate infekciju i imuni odgovor tela u realnom vremenu.

Model će ubrzati napore da se testiraju nove vakcine i razume kako nastaje imunitet na infekciju, kažu istraživači.

Istraživači se sada nadaju da će koristiti svoj model za dizajniranje kliničkih ispitivanja za testiranje vakcine razvijene na medicinskoj školi Hull Iork, zajedno sa drugim kandidatskim vakcinama dostupnim u budućnosti. Modeli kontrolisane ljudske infekcije već su korišćeni za podršku razvoju vakcina za koleru, malariju, grip, denga groznicu i nedavno COVID-19.

Istraživanje je rezultat saradnje između Medicinske škole Hull Iork, Nastavnih bolnica Jorka i Skarborou NHS Trust, Odeljenja za parazitologiju Karlovog univerziteta u Pragu, Centra za geografsku medicinu i tropske bolesti Medicinskog centra Haim Šeba, Univerziteta u Tel Avivu i Kuvin. Centar za proučavanje tropskih i zaraznih bolesti, Hebrejski univerzitet-Hadassah Medical School, Jerusalim.