Šmihal: Sankcije protiv ruskih kompanija ne ugrožavaju energetsku bezbednost Slovačke

Šmihal: Sankcije protiv ruskih kompanija ne ugrožavaju energetsku bezbednost Slovačke

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da sankcije koje je Ukrajina uvela ruskim kompanijama ne predstavljaju pretnju energetskoj bezbednosti Slovačke. Šmihal je istakao da ostaju pouzdan partneri i da se pridržavaju Sporazuma o pridruživanju sa EU. On je upozorio da Rusija i dalje vrši energetsku ucenu, te da zavisnost od ruskih energetskih proizvoda predstavlja veliki rizik za evropske zemlje.

U skladu sa tim, Evropska unija je pružila preporuke i instrumente za diversifikaciju snabdevanja energijom svim državama članicama. Šmihal je najavio da će zajedno sa evropskim partnerima raditi na jačanju energetske bezbednosti Ukrajine i EU. Takođe, planirane su zajedničke konsultacije između vlada Ukrajine i Slovačke u oktobru.

Premijer je naglasio da Ukrajina teži saradnji u okviru politike „novog pragmatizma“, sa ciljem podizanja odnosa sa drugim zemljama na viši nivo. U nedavnom telefonskom razgovoru sa izvršnim potpredsednikom Evropske komisije Valdisom Dombrovskisom, Šmihal je razgovarao o energetskim sankcijama Rusiji. Takođe, istaknuto je da je Ukrajina primila 50 milijardi dolara od korišćenja zamrznute ruske imovine.