Matična kompanija British Airways-a IAG odustaje od ponude za Air Europa

Matična kompanija British Airways-a IAG odustaje od ponude za Air Europa

Avio-gigant IAG, vlasnik British Airwaysa i Iberije, saopštio je u četvrtak da je odustao od ponude za kupovinu španske Air Europe zbog „trenutnog regulatornog okruženja“. Odluka dolazi nakon što je Evropska komisija otvorila „dubinsku istragu“ u januaru, zbog zabrinutosti da bi transakcija mogla smanjiti konkurenciju na nekoliko važnih pravaca.

IAG, koji takođe poseduje španskog niskotarifnog prevoznika Vueling i irski Aer Lingus, prethodno je u februaru 2023. godine najavio kupovinu Air Europe za 500 miliona evra od njenog španskog vlasnika Globalije, pod uslovom da se dobije odobrenje regulatora. Međutim, upravni odbor je odlučio da u trenutnom regulatornom okruženju ne bi bilo u najboljem interesu akcionara da nastavi sa transakcijom.

„Upravni odbor je zaključio da u trenutnom regulatornom okruženju ne bi bilo u najboljem interesu akcionara da nastave sa transakcijom“, navodi se u saopštenju IAG-a.

Pored odluke o otkazivanju kupovine, IAG je najavio povećanje operativnog profita u prvom polugodištu za 3,9 odsto na 1,3 milijarde evra, kao i povratak isplate dividende nakon početka pandemije COVID-19. Prihodi su porasli 8,4 odsto na 14,7 milijardi evra.

„Vidimo kontinuiranu snažnu potražnju za putovanjima na atraktivnim tržištima na kojima poslujemo“, rekao je izvršni direktor IAG-a Luis Gallego. „Sa zadovoljstvom najavljujemo povratak na isplatu dividende, što odražava naše poverenje u poslovanje, naš učinak i našu transformaciju“, dodao je on.

IAG se suočio sa velikim gubicima tokom 2020. i 2021. godine zbog pandemije, što je dovelo do smanjenja radnih mesta. Iako je povukao ponudu za Air Europu, Gallego je istakao da „IAG ostaje posvećen svojoj strategiji, uključujući efektivno takmičenje iz svog centra u Madridu“.

Brisel je izrazio zabrinutost zbog mogućeg smanjenja konkurencije na domaćim rutama između Španije i Balearskih i Kanarskih ostrva, kao i na dugim rutama prema Latinskoj Americi i Sjedinjenim Državama. IAG je pokušao da ublaži zabrinutost komisije obećanjem da će ustupiti 40 odsto ruta Air Europe ako transakcija bude odobrena.

IAG će zadržati 20 odsto Air Europe koje je već kupio i platiće Globaliji 50 miliona evra za otkazivanje ugovora.