Vođa meksičkog narko kartela „El Majo“ Zambada pojavljuje se pred sudom u Teksasu

Vođa meksičkog narko kartela „El Majo“ Zambada pojavljuje se pred sudom u Teksasu

Moćni vođa meksičkog narko kartela u četvrtak se drugi put pojavio pred saveznim sudom u Teksasu nakon što je prošle nedelje priveden u SAD.

Ismael „El Maio“ Zambada, 76, koristio je invalidska kolica za saslušanje pred američkom okružnom sudijom Ketlin Kardone u El Pasu. Zambada, dugogodišnji vođa meksičkog kartela Sinaloa, decenijama je izmicao vlastima sve dok avion u kojem su bili on i Hoakin Guzman Lopez, sin ozloglašenog narko-borca Hoakina „El Čapa“ Gusmana, nije sleteo na aerodrom u blizini El Pasa 25. jula. muškarci su uhapšeni i ostaju u zatvoru. Oni su u SAD optuženi za razne zločine protiv droge.

Tokom kratkog saslušanja u četvrtak razgovaralo se o tome da li će Zambadi biti suđeno sa saoptuženicima ili odvojeno. On je zadržan bez kaucije i izjasnio se da nije kriv na kratkom saslušanju prošle nedelje, gde je takođe koristio invalidska kolica.

Njegovo sledeće ročište zakazano je za 9. septembar. Njegovi advokati su odbili komentar posle saslušanja u četvrtak.

Jedan od njegovih advokata, Frank Perez, ranije je tvrdio da je njegovog klijenta kidnapovao Guzman Lopez i doveo ga u SAD privatnim avionom. Guzman Lopez, 38, izjasnio se u utorak da nije kriv za trgovinu drogom i druge optužbe na saveznom sudu u Čikagu.

Smatralo se da je Zambada više uključen u svakodnevne operacije kartela nego njegov poznatiji i blistaviji šef „El Čapo“, koji je osuđen na doživotnu robiju u SAD 2019.

Zambada je optužen u brojnim slučajevima u SAD, uključujući Njujork i Kaliforniju. Tužioci su u februaru u Njujorku podigli novu optužnicu protiv njega, opisujući ga kao „glavnog vođu zločinačkog poduhvata odgovornog za uvoz ogromnih količina narkotika u Sjedinjene Države“.

Hvatanje Zambade i Gusmana Lopeza podstaklo je teorije o tome kako su savezne vlasti to izvele i navelo meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da preduzme neobičan korak izdavanja javnog poziva narko kartelima da se ne bore jedni protiv drugih.