Apple beleži povratak rasta prodaje uz najavu veštačke inteligencije za sledeći iPhone

Apple beleži povratak rasta prodaje uz najavu veštačke inteligencije za sledeći iPhone

Apple je prekinuo pet kvartala opadajuće prodaje u poslednjem fiskalnom kvartalu, dok se kompanija priprema za veliki iskorak u svetu veštačke inteligencije sa najavom novih tehnologija koje bi mogle značajno povećati potražnju za budućim iPhone modelima.

Prema rezultatima fiskalnog trećeg kvartala, koji pokrivaju period od aprila do juna, Apple je zabeležio rast prihoda od 5% u odnosu na prošlu godinu, dostigavši 85,78 milijardi dolara. Kompanija je takođe prijavila profit od 21,45 milijardi dolara, ili 1,40 dolara po akciji, što predstavlja povećanje od 8% u odnosu na prethodnu godinu i nadmašuje analitičke prognoze.

Međutim, prodaja iPhone-a, ključnog proizvoda kompanije, i dalje je u opadanju, smanjivši se za 1% na 39,3 milijarde dolara. Iako je pad manji u poređenju sa prethodnim kvartalom, analitičari očekuju da će novi iPhone model, iPhone 16, koji će biti opremljen naprednim čipom za veštačku inteligenciju, značajno povećati potražnju. Očekuje se da će funkcije veštačke inteligencije, uključujući unapređeni virtuelni asistent Siri i mogućnost kreiranja jedinstvenih emodžija, biti dostupne u besplatnom ažuriranju softvera na jesen.

Cene akcija Apple-a porasle su za 13% od najave novih AI alata početkom juna, što je rezultiralo povećanjem bogatstva akcionara za oko 400 milijardi dolara. Ovaj optimizam u vezi sa veštačkom inteligencijom i potencijalnim uticajem na prodaju iPhone-a doprineo je pozitivnom trgu na akcijama Apple-a u produženom trgovanju.