Jordanski ministar spoljnih poslova osudio ubistvo lidera Hamasa i pozvao na međunarodnu akciju

Jordanski ministar spoljnih poslova osudio ubistvo lidera Hamasa i pozvao na međunarodnu akciju

U četvrtak, jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi oštro je kritikovao Izrael zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije, nazivajući Izrael „odmetničkom državom“ i pozivajući međunarodnu zajednicu da preduzme akciju kako bi se sprečili novi konflikti.

Hanije je ubijen u sredu ujutru u Teheranu, gde je prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana. I Hamas i Iran tvrde da je ubistvo izvršeno u izraelskom vazdušnom napadu, dok Njujork tajms izveštava da je Hanije bio meta sofisticirane bombe na daljinsko upravljanje.

Safadi je izrazio sumnju u nameru Izraela da učestvuje u pregovorima o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, naglašavajući da je ubistvo glavnog pregovarača suprotno ciljevima postizanja mira. On je zahtevao međunarodnu intervenciju kako bi se zaustavili potencijalni novi konflikti i razaranja u regionu.

Izrael nije komentarisao incident, dok se očekuje da će međunarodna zajednica razmotriti situaciju i moguće posledice po regionalnu stabilnost.