Šef Svetskog boksa podržava olimpijsku politiku o rodnoj podobnosti i poziva na medicinsku ekspertizu

Šef Svetskog boksa podržava olimpijsku politiku o rodnoj podobnosti i poziva na medicinsku ekspertizu

Boris Van Der Vorst, predsednik Svetskog boksa, izrazio je podršku politici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) o rodnoj podobnosti u boksu i pozvao na stručnu medicinsku procenu tih odluka, nakon što je izazvala kontroverzu na Olimpijadi u Parizu.

Van Der Vorst je u četvrtak izjavio da će Svetski boks uvek staviti bezbednost sportista na prvo mesto u razvijanju svojih politika, uključujući pitanja rodnog identiteta. On je kritikovao pritiske društvenih medija i novinara, koji su se usmerili na bokserke Imane Khelif iz Alžira i Lin Ju-ting sa Tajvana, koji su se našli u središtu kontroverzi zbog navodnih problema sa rodnom podobnošću.

Izražavajući neslaganje sa kritikama, Van Der Vorst je istakao da je veoma važno poštovati sve sportiste koji su kvalifikovani za takmičenje, bez obzira na kontroverze oko njihovog rodnog identiteta. On je naglasio da je prethodna politika Međunarodne bokserske asocijacije (IBA), koja je diskvalifikovala Khelif zbog povišenog nivoa testosterona, kritizovana zbog nejasnih kriterijuma i nedostatka transparentnosti.

Svetski boks, koji se nada da će zameniti IBA kao upravljačko telo boksom na Olimpijadi, planira da razvije svoje politike o rodnom identitetu u saradnji sa medicinskim stručnjacima. Van Der Vorst je napomenuo da je trenutno prerano da se donesu konačni zaključci o tim politikama, ali je naglasio da bi sve odluke trebale biti zasnovane na čvrstim medicinskim testovima i stručnosti, a ne na medijskim spekulacijama.

Van Der Vorst i njegova organizacija, koja broji 37 članova, trenutno posmatraju Olimpijske igre u Parizu i rade na tome da osiguraju da boks ostane deo olimpijskog programa, dok razmatraju mogućnosti za velike turnire u budućnosti, uključujući Igre mladih 2026. u Dakaru i Igre u Los Anđelesu 2028. godine.