Bivši šef nacionalne policije Hondurasa osuđen na 19 godina zatvora zbog distribucije kokaina

Bivši šef nacionalne policije Hondurasa osuđen na 19 godina zatvora zbog distribucije kokaina

Bivši načelnik Nacionalne policije Hondurasa osuđen je u četvrtak na 19 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za zaveru da zaštiti pošiljke kokaina namenjene Sjedinjenim Državama.

Huan Karlos Bonilja Valjadares (64), poznatiji kao „El Tigre“ ili „Tigar“, decenijama je bio pripadnik nacionalne policije Hondurasa pre nego što je postao njen vođa na godinu dana 2012.

Došao je na vlast tako što je omogućio masovnu prodaju kokaina i upotrebom nasilja, uključujući ubistvo, kako bi zaštitio trgovinu drogom, rekli su tužioci u podnesku. Tražili su da bude osuđen na 30 godina zatvora.

Kaznu u saveznom sudu na Menhetnu objavio je sudija P. Kevin Kastel.

U podnesku odbrane, advokat Donald Vogelman zatražio je kaznu od 10 godina zatvora. Napisao je da Valjadares „nije uvek bio umešan u nezakonite aktivnosti“ i da iako je priznao svoju krivicu za zaveru protiv droge, „odlučno poriče da je umešan u bilo kakva ubistva“.

„S vremena na vreme bio je umešan u ilegalnu trgovinu drogom. On je zapravo činio dobar posao u službi svojoj zemlji većinu vremena. Bio je veoma nadaren čovek koji je živeo dvostrukim životom, što je bilo nesrećno“, rekao je Vogelman.

Advokat je rekao da je njegov klijent lošeg zdravlja i da će „biti obeležen čovek“ ako preživi zatvor i bude vraćen u Honduras.

„Neće se vratiti kriminalnim aktivnostima. To poglavlje u njegovom životu je iza njega“, rekao je advokat.

Tužioci su rekli da je Valjadares primao unosan mito za pružanje oružane zaštite dok se kokain transportovao preko Hondurasa. Rekli su da je uputio druge korumpirane službenike za sprovođenje zakona da zaštite te pošiljke i svojim saučesnicima dostavio osetljive informacije za sprovođenje zakona o nerešenim racijama.

Uhapšen je 9. marta 2022, nakon što su ga američki tužioci označili kao saučesnik bivšeg predsednika Huana Orlanda Ernandeza i predsednikovog brata Tonija Ernandeza. Tužioci su pre izricanja presude rekli da su braća bila „moćni politički saveznici“ Valjadaresa.

Huan Orlando Hernandez je u junu osuđen na 45 godina zatvora na saveznom sudu na Menhetnu nakon što je u martu osuđen zbog optužbi za drogu nakon dvonedeljnog suđenja koje je pomno praćeno u njegovoj matičnoj zemlji.

Toni Hernandez, bivši honduraški kongresmen, osuđen je na doživotnu kaznu u američkom zatvoru 2021. godine u istoj zgradi suda zbog sopstvene osude za drogu.

U saopštenju, američki tužilac Damian Villiams rekao je da je Valjadares „počinio upravo one zločine za koje se zakleo da će ih sprečiti“.

En Milgram, administrator Uprave za borbu protiv droga, rekla je da je Valjadares iskoristio svoju poziciju šefa nacionalne policije Hondurasa da bi „promet kokaina u Sjedinjene Države i zaštitio trgovce drogom“.