Gradonačelnica Pariza odaje priznanje ukrajinskim olimpijskim sportistima u znak solidarnosti tokom rata

Gradonačelnica Pariza odaje priznanje ukrajinskim olimpijskim sportistima u znak solidarnosti tokom rata

Gradonačelnica Pariza An Idalgo nagradila je u četvrtak ukrajinske sportiste velikom medaljom Vermeil, najvišim priznanjem francuske prestonice, kao potez solidarnosti tokom Olimpijskih igara 2024.

„Danas mogu da zamislim i tvoju tugu i tvoj ponos“, rekla je Idalgo. „Tuga saznanja da je vaša zemlja i dalje napadnuta i da je u ratu, da su mnogi vaši prijatelji, vaši rođaci na prvim linijama fronta i bore se.

Ukrajinska veslačica Anastasija Koženkova i skakač u vodu Aleksij Sereda primili su medalju u ime svih ukrajinskih sportista, a oboje su već završili svoja olimpijska takmičenja. Predvodili su grupu drugih ukrajinskih sportista koji su prisustvovali prijemu u impozantnoj gradskoj kući u Parizu.

Sportisti koji su do sada osvojili dve olimpijske medalje u zemlji – bronzu u ženskom pojedinačnom mačevanju i srebro u muškoj pušci od 50 metara – nisu bili na takmičenju.

Prijem je počeo minutom ćutanja u čast poginulih u ratu u Rusiji. Ukrajinski olimpijci su stajali mirno, uglavnom gledajući dole. Iznad bine je visio ekran na kome su prikazane fotografije trenera i sportista koji su ubijeni u poslednje dve godine. Nazvan je „nebeski tim“.

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra sporta Matvije Bidni zahvalio je Hidalgu na podršci koju je Francuska pružila ukrajinskim sportistima. Nedavno je otvorena prva ukrajinska kuća, što je omogućeno zahvaljujući francuskoj podršci.

Mnogi sportisti na događaju su završili svoja olimpijska takmičenja. Još jedna ukrajinska veslačica, Katerina Dudchenko, rekla je da se nada boljem izvođenju na svojim prvim Igrama. Ženski tim je u sredu zauzeo peto mesto u četvercu skulovima.

Nažalost, nešto je pošlo po zlu, a mi nismo imali dovoljno snage u finišu jer su naši takmičari bili jači i pretekli su nas“, rekla je ona. „Ali mislim da je sada, za zemlju, činjenica da smo ovde, da tim učestvuje, da predstavljamo svoju zemlju, već pobeda.

Idalgo je tokom svoje poslednje posete Ukrajini rekla da će sportisti biti dočekani kao heroji u Parizu.

„I veoma mi je lepo i veoma emotivno da to vidim u Francuskoj i pariskom narodu tokom ceremonije otvaranja kako slave ukrajinske sportiste kao heroje“, rekla je gradonačelnica.