Austrijski ministar spoljnih poslova: Verovanje Evrope u racionalnost Putinovog režima bila je greška

Austrijski ministar spoljnih poslova: Verovanje Evrope u racionalnost Putinovog režima bila je greška

Evropljani su se pogrešno nadali racionalnom ponašanju ruskog režima prema Ukrajini, ali je trebalo reagovati ranije i jasnije i demonstrirati crvene linije lideru Kremlja Vladimiru Putinu, izjavio ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg.

„Da li smo to očekivali [potpunu invaziju Rusije na Ukrajinu]? Ne. Malo pre toga, bio sam na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Iako su mnogi ljudi govorili o neizbežnom napadu, mi smo se oslanjali na Putinovo racionalno ponašanje. To je možda bilo najveći šok u to vreme: svi smo mislili da Vladimir Putin, ruski režim, neće učiniti nešto potpuno iracionalno, nešto što bi nanelo takvu štetu samoj Rusiji“, rekao je Šalenberg.

Prema njegovim rečima, ovo je važna lekcija za buduće krizne situacije: „nikada se ne možete osloniti na drugu stranu da se ponaša racionalno“.

„Naša intelektualna greška je verovatno bila to što često nismo slušali kako treba, iako su znaci bili vrlo jasni“, dodao je Šalenberg.

On je priznao da je ranije bilo neophodno oštrije reagovati na rusku agresiju. Šalenberg je rekao da su „prvi Putinovi govori, u Minhenu 2007. i 2008. godine, otkrili njegove imperijalističke ideje“ i „trebali smo jasno da reagujemo mnogo ranije i povučemo crvene linije“.

„Razgovaranje o tome šta je moglo da se uradi drugačije u prošlosti može izgledati kao glupa vežba, ali nosi važnu lekciju: mi u Evropi predugo smo verovali da nas rat više neće dotaći, da smo ga prošli i da niko biće tako ludo i iracionalno. Svi znamo šta se dogodilo u Prvom i Drugom svetskom ratu, a to je bilo pogrešno, a šok od 24. februara 2022. godine.

Šalenberg je takođe primetio da je za njega potpuna invazija Ruske Federacije na Ukrajinu bila „kao 11. septembar“ (teroristički napadi u SAD 11. septembra 2001, kada su bombaši samoubice oteli putničke avione i srušili se na dva njujorška nebodera – ur.).

„To je možda besmisleno, ali nas uči važnu lekciju: mi smo u Evropi predugo verovali da se rat nikada neće ponoviti, da smo ga prevazišli i da niko neće biti tako lud i iracionalan. Znamo šta se desilo u Prvi i Drugi svetski rat je na kraju bila greška, a ipak je šok od 24. februara 2022. da se rat vratio na evropski kontinent.

Šalenberg je takođe primetio da je za njega ruska invazija na Ukrajinu bila poput napada 11. septembra.

„Svi se sećaju gde su bili kada su se dva aviona srušila na Svetski trgovinski centar. A upravo je tako 24. februar 2022. Nikada neću zaboraviti kada sam dobio prvi poziv negde između 4 i 5 sati, pa odmah odjurio na televiziju. i kretao se između Bi-Bi-Sija, Si-En-Ena i tako dalje, dok sam bio na telefonu sa saveznim kancelarom, a onda se sastala savezna vlada kao krizni tim.

Prema njegovim rečima, „ovo je događaj koji se neće zaboraviti”.

„To je bio prelomni događaj. Desilo se nešto što će promeniti sve naše živote, naš kontinent. Retko ko u trenutku shvatimo da je ovo istorijski trenutak“, dodao je šef austrijskog ministarstva spoljnih poslova.