Venecuelanski predsednik Maduro traži reviziju izbora dok se strani lideri i organizacije protive

Venecuelanski predsednik Maduro traži reviziju izbora dok se strani lideri i organizacije protive

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je u sredu zatražio od Vrhovnog suda Venecuele da izvrši reviziju rezultata predsedničkih izbora nakon što su opozicioni lideri osporili njegovu pobedu. Maduro je izjavio da je spreman da pruži sve potrebne podatke i da se podvrgne istrazi, ali su kritike usmerene na to što je sud, koji je blisko povezan sa njegovom vladom, postavljen da izvrši reviziju.

Karter centar je kritikovao zahtev za reviziju, navodeći da sud neće pružiti nezavisnu analizu. Organizacija je ukazala na „potpuni nedostatak transparentnosti“ i izrazila sumnju u integritet izbornog procesa.

Opozicioni lideri, uključujući Edmunda Gonzalesa i Mariju Korinu Mačado, tvrde da su njihove procene pokazale da je Maduro izgubio izbore. Oni su zatražili objavljivanje svih rezultata sa glasačkih mašina kao dokaz. Maduro je, s druge strane, tvrdio da je sistem hakovan i da su se desili sajber napadi.

Kritike su stigle i od međunarodnih lidera. Kolumbijski predsednik Gustavo Petro pozvao je na transparentnost i dogovor između vlade i opozicije. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva i američki predsednik Džozef Bajden takođe su zahtevali objavljivanje detaljnih podataka o glasanju.

Organizacija američkih država je pokušala da donese rezoluciju koja bi izvršila pritisak na venecuelanske vlasti, ali nije uspela da postigne konsenzus. Evropska unija je izjavila da neće priznati rezultate izbora bez nezavisne provere.

U međuvremenu, protesti su izbili u Karakasu i drugim gradovima, gde su demonstranti izražavali nezadovoljstvo rezultatima izbora. Organizacija za ljudska prava Foro Penal saopštila je da je tokom protesta poginulo 11 osoba.

Madurovi saveznici su branili predsednika i optužili opoziciju za nasilje. Predsednik Narodne skupštine Horhe Rodrigez je nazvao opoziciju „fašistima“ i pozvao na hapšenje Mačada i Gonzalesa.

Venecuela, koja se suočava sa ekonomskim i socijalnim krizama, nastavila je da se bori sa posledicama političkih nemira, dok se međunarodna zajednica sve više uključuje u pokušaj da obezbedi transparentnost i stabilnost u zemlji.