PKS: Trgovinska saradnja Srbije i Francuske blizu dve milijarde evra

PKS: Trgovinska saradnja Srbije i Francuske blizu dve milijarde evra

Trgovinska saradnja Srbije i Francuske ide uzlaznom putanjom i dostigla je skoro dve milijarde evra, poručio je danas direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović na Srpsko-francuskom poslovnom forumu u Parizu.

PKS je navela u saopštenju da je više od 80 srpskih i francuskih kompanija iz sektora građevine, IT i poljoprivrede učestvovalo na forumu koji je organizovan u saradnji sa francuskim udruženjima privrednika Medef International i Business France.

„Želimo da sa francuskim partnerima razvijamo nove tehnologije, inovacije i ulažemo u istraživačke centre“, rekao je Mihailo Vesović.

Ambasadorka Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović pozvala je francuske kompanije da investiraju u Srbiju, ističući da je Srbija dinamično tržište na Zapadnom Balkanu, koje privlači 80 odsto francuskih investicija u regionu.

Hrustanović je naglasila važnost realizacije projekta Ekspo 2027 za razvoj ekonomskih odnosa Srbije i Francuske i dodala da će taj projekat učiniti Beograd i Srbiju centrom sveta, kao što su to danas Pariz i Francuska.

Predsednik Centra za razvoj održivih gradova u okviru Medef International Žerard Volf i Pierik Bonard, direktor asocijacije Business France, naglasili su važnost jačanja privrednih veza sa Srbijom posebno u oblasti zelene tranzicije, razvoja održivih gradova i projekta Ekspo 2027, navedeno je u saopštenju.