Španski premijer podneo tužbu protiv sudije koji istražuje njegovu suprugu

Španski premijer podneo tužbu protiv sudije koji istražuje njegovu suprugu

Španski premijer Pedro Sančez pokrenuo je postupak protiv sudije koji vodi istragu protiv supruge premijera zbog navodne korupcije i trgovine uticajem.

Sančez je optužio sudiju za zloupotrebu položaja, nekoliko sati nakon što je odbio da svedoči u slučaju koji se odnosi na poslovne aktivnosti njegove supruge Begonje Gomez.

Gomez je pod istragom zbog navodne korupcije i trgovine uticajem nakon što ju je udruženje Čiste ruke optužilo da koristi svoj uticaj supruge premijera kako bi obezbedila sponzore za magistarski kurs koji je držala na Univerzitetu u Madridu.

Inače, kako navodi Gardijan, Čiste ruke su samoproglašeni sindikat sa krajnje desničarskim vezama koji ima dugu istoriju korišćenja sudova za ostvarivanje političkih ciljeva.

Iako je tužilaštvo u Madridu zatražilo od suda da odbaci slučaj zbog nedostatka dokaza, a u izveštaju španske Civilne garde nema indikacija o kriminalnim aktivnostima Gomez, istraga protiv Sančezove supruge se nastavlja.

Uprkos tome što je Sančez opisao optužbe protiv svoje supruge kao neosnovane i politički motivisane klevete, on je ponudio da pruži pismeni dokaz sudiji Huanu Karlosu Peinadu, ali je Peinado insistirao da ga lično ispita u zvaničnoj rezidenciji premijera u Madridu.

Sančez je potom iskoristio svoje pravo da ne svedoči u slučaju koji se odnosi na člana porodice.

Vlada Španije je u utorak objavila da je državno tužilaštvo podnelo tužbu protiv Peinada zbog navodne zloupotrebe položaja, koja je usredsređena na, kako se navodi, „nepravdenu“ i „namernu“ odluku Peinada da insistira na ličnom svedočenju u rezidenciji premijera, umesto da dozvoli Sančezu da podnese pismene dokaze, kao što je po zakonu dozvoljeno visoko pozicioniranim zvaničnicima.

Peinado je rekao da je svedočenje trebalo da bude dato lično u rezidenciji jer je želeo da ispita Sančeza u svojstvu supruga Gomez, a ne kao premijera.

U tužbi se, međutim, tvrdi da Peinado nije mogao da traži da ispita Sančeza samo u svojstvu supruga Gomeza jer je cela istraga zasnovana na onome što je Gomez navodno uradila kao supruga premijera. Istovremeno se ističe da tužba ne predstavlja napad na sudsku vlast, ​​već pokušaj da se zaštiti kabinet premijera od proizvoljnih pravnih napada.

„Ova tužba ima za cilj da poštuje nezavisnost pravosuđa, ali i da ga odbrani od prakse onih koji deluju iz političkih motiva i mimo zakona“, rekla je portparolka vlade Pilar Alegria.

Ovo je prvi put da je aktuelni španski premijer pozvan da svedoči u sudskom predmetu otkako je njegov prethodnik Marijano Rahoj pozvan kao svedok 2017. u slučaju korupcije koji je doveo do osude nekoliko članova njegove konzervativne Narodne partije i  glasanja o nepoverenju 2018. godine, nakon čega je Sančez postao premijer.