Vulkani i vino: Erupcije su smanjile istorijsku proizvodnju vinograda u dolini Mozel

Vulkani i vino: Erupcije su smanjile istorijsku proizvodnju vinograda u dolini Mozel

Klima ima važnu ulogu u vinogradarstvu (proizvodnji vina) zbog uticaja na berbu grožđa zbog varijabilnosti parametara kao što su temperatura, padavine i aridnost. Toplije i sušnije klime sa dugim sezonama rasta pogoduju rastu vinove loze, iako iznad tačke preokreta, to može biti štetno u klimi koja je slična Mediteranu. Dolina Mozela, koja obuhvata severoistočnu Francusku, jugozapadnu Nemačku i istočni Luksemburg, istorijski je bila i nastavlja da bude glavni izvor proizvodnje vina u klimatski osetljivoj centralnoj i južnoj Evropi.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Klima prošlosti, istražilo je uticaj vulkanskih erupcija na vinogradarstvo zbog hlađenja klime. Takve hladnije temperature su rezultat aerosola koji se oslobađaju tokom erupcije koji reflektuju dolazno sunčevo zračenje, kao i da deluju kao kondenzaciona jezgra za formiranje oblaka za nastavak ovog procesa, čime se smanjuje temperatura Zemljine površine i pokreće negativna povratna sprega.

Profesor Fredrik Šarpentije Ljungkvist, istoričar i paleoklimatolog sa Univerziteta u Stokholmu, i njegove kolege fokusirali su se na kvantitativne istorijske zapise o proizvodnji vina u luksemburškom delu doline Mozela koji pokrivaju 1444–1786. i uporedili ovo sa proksimom klimatskih promena tokom tog perioda.

Informacije o vinogradarstvu izvedene su iz zvaničnih evidencija izdatih poreza na broj proizvedenih buradi vina, vulkanskih erupcija iz podataka o sumporu u stratosferi dobijenih iz ledenih jezgara Grenlanda i Antarktika i klimatskih rekonstrukcija iz dendrohronologije. Ovo poslednje je proučavanje godišnjih koncentričnih prstenova rasta drvenastih biljaka koje mogu i da stare i da pruže uvid u temperaturu i padavine kroz varijacije u širini prstena. Kao takvi, širi prstenovi se javljaju tokom godina hladnijih i vlažnijih uslova, dok je obrnuto tokom suša.

Značajno je da je istraživački tim identifikovao jasan obrazac smanjene proizvodnje vina u godinama neposredno nakon velikih vulkanskih erupcija, u poređenju sa povećanom proizvodnjom od boljih berbi u toplijim i sušnijim godinama. Profesor Ljungkvist i kolege otkrili su vezu između nultog poreza na proizvodnju vina (i stoga zaključene o smanjenoj berbi) u prvoj godini nakon pet velikih vulkanskih događaja 1481, 1601, 1674, 1767 i 1784. Pored toga, kako se intenzitet erupcije povećavao, otkrili su Kašnjenje od 3–4 godine u odgovoru proizvodnje vina, naglašavajući dugoročne posledice prirodnih fenomena Zemlje.