Obnovljivi izvori energije pretekao fosilna goriva u proizvodnji električne energije u EU

Obnovljivi izvori energije pretekao fosilna goriva u proizvodnji električne energije u EU

Prema izveštaju organizacije Ember za prvu polovinu 2024. godine, vetroelektrane i solarne instalacije prvi put su pretekle fosilna goriva u proizvodnji električne energije u Evropskoj uniji. Udeo obnovljivih izvora energije dostigao je 30% proizvodnje, što odgovara 385,6 teravat-časova (TVh), dok su fosilna goriva činila 27% sa 343,5 TVh.

U prvoj polovini godine, 13 zemalja EU, uključujući Nemačku, Belgiju, Holandiju i Mađarsku, ostvarile su istorijski trenutak kada su proizvodile više struje pomoću vetra i sunca nego iz uglja, nafte i gasa. Ovaj uspeh je delom rezultat smanjenja sagorevanja uglja za 24% i gasa za 14% u odnosu na isti period prethodne godine.

Pored toga, udeo fosilnih goriva u proizvodnji električne energije smanjen je sa 33% na 27%. Istovremeno, proizvodnja električne energije iz hidroelektrana povećana je za 21% u poređenju sa prošlom godinom.

Obnovljivi izvori, uključujući energiju vetra, solarnu energiju i hidroenergiju, sada čine 50% ukupnog snabdevanja EU električnom energijom, što predstavlja značajan korak ka održivijem energetskoj budućnosti u regionu, prenosi Tanjug.