Indijski ministar spoljnih poslova: Indija nastoji da pomogne Ukrajini i Rusiji u rešavanju „konflikta“

Indijski ministar spoljnih poslova: Indija nastoji da pomogne Ukrajini i Rusiji u rešavanju „konflikta“

Indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džajšankar kaže da njegova zemlja podržava prijateljske odnose sa Ukrajinom i Rusijom i da se nada da će pomoći Kijevu i Moskvi da reše „sukob“, preneo je Ukrinform.

„Upotreba sile ne rešava probleme među zemljama. On je dodao da rešenje neće izaći sa bojnog polja“, rekao je Džaišankar.

Prema rečima šefa indijske diplomatije, zemlja bi trebalo aktivnije da pomogne u pronalaženju rešenja konflikta (tako se u Indiji pominje ruski rat protiv Ukrajine), budući da nema mnogo zemalja koje su zapravo razgovara i sa Ukrajinom i sa Rusijom.

Indija održava prijateljske odnose sa Rusijom. Početkom jula, premijer Narendra Modi posetio je Moskvu gde je razgovarao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Indijski mediji objavili su prošle nedelje da Modi razmatra posetu Ukrajini ovog avgusta, ali Džajšankar to još nije potvrdio.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Indije Subrahmanjamom Džašankarom u nedelju u Tokiju istakao potrebu uspostavljanja pravednog i trajnog mira u Ukrajini u skladu sa Poveljom UN.