Nova klasifikacija neurodegenerativnog sindroma može poboljšati dijagnozu i lečenje demencije

Nova klasifikacija neurodegenerativnog sindroma može poboljšati dijagnozu i lečenje demencije

Malo poznati oblik demencije, koji se lako može zameniti sa Alchajmerovom bolešću, sada ima potpuno novo ime i specifične dijagnostičke kriterijume.

Istraživači to nazivaju limbično-dominantnim amnestičkim neurodegenerativnim sindromom (LANS) i nadaju se da njihov rad olakšava medicinskim stručnjacima da se brinu o pacijentima sa različitim oblicima gubitka pamćenja i da ih savetuju.

LANS predstavlja drugačiji skup promena u mozgu od Alchajmerove bolesti, i ima tendenciju da napreduje sporije i sa blažim simptomima, uglavnom pogađajući one starije od 80 godina.

Slično kao kod Alchajmerove bolesti, konačna dijagnoza je dostupna samo nakon obdukcije.

Da bi pomogli onima koji žive sa gubitkom pamćenja, neurolog Nick Corriveau-Lecavalier i njegove kolege na klinici Maio, zajedno sa drugim institucijama u SAD-u i Španiji, obezbedili su zvaničan okvir na osnovu kojeg mogu razlikovati LANS od Alchajmerove bolesti.

„U našem kliničkom radu vidimo pacijente čiji simptomi pamćenja izgledaju kao da oponašaju Alchajmerovu bolest, ali kada pogledate njihove slike mozga ili biomarkere, jasno je da nemaju Alchajmerovu bolest“, kaže stariji autor i neurolog Maja Dejvid Džons.

„Do sada nije bilo konkretne medicinske dijagnoze na koju bi se ukazivalo, ali sada možemo da im ponudimo neke odgovore.

Preciznija dijagnoza uzima u obzir faktore kao što su starost, težina gubitka pamćenja, skeniranje mozga i biomarkeri.

U jednom ispitivanju, novi dijagnostički kriterijumi su uspešno kategorisali desetine pacijenata koji su umrli od Alchajmerove bolesti ili LANS-a, samo na osnovu zdravstvenih podataka iz vremena kada su bili živi. Stopa uspeha nije bila savršena, ali je tačnost bila preko 70 procenata.

Kako se ispostavilo, skup kliničkih kriterijuma za LANS ima veliku verovatnoću da je povezan sa promenama u mozgu uzrokovanim TDP-43 encefalopatijom koja je preovlađujuća u limbiku – aka KASNO.

U studiji, većina pacijenata sa KASNIM promenama na mozgu dobila je najviše rezultate za LANS dijagnozu, ali autori primećuju da iako su ova dva termina „visoko povezana“, LANS može tehnički pokriti bilo koji oblik demencije koji dovodi do degeneracije limbičkog sistema.

Promene u mozgu KASNIJE su veoma česte kod starijih ljudi, javljaju se u oko 40 procenata obdukovanih mozgova starijih od 85 godina. Obilježene su nagomilavanjem proteina, nazvanog TP-43, u limbičkom sistemu, koji je moždana mreža uključena u regulisanje pamćenja, emocija i ponašanja.

Ove promene u mozgu se značajno razlikuju od tau proteinskih zapleta koji se javljaju kod Alchajmerove bolesti i koji imaju tendenciju da se akumuliraju u delovima mozga uključenim u prostornu svest i prostorno razmišljanje.

U 2019, međunarodni konsenzus izveštaj preporučio je da KASNE promene mozga treba da budu deo sistema klasifikacije demencije.

Alchajmerova bolest i LANS imaju značajna preklapanja u simptomima, što znači da su često spojeni. Ponekad se LANS može čak pojaviti zajedno sa Alchajmerom, što još više komplikuje stvari.

Ali ove dve bolesti su različite.

Pregledajući dostupne studije o oba oblika demencije, istraživači sa klinike Maio su identifikovali neke ključne kliničke razlike u tome kako su LANS i Alchajmerova bolest prisutni kod pacijenata.

Pacijenti sa LANS-om imaju tendenciju da prvo pate od epizodnog gubitka pamćenja, što smanjuje njihovu sposobnost da se prisete kontekstualnih detalja ili imena objekata i ljudi, i smanjuje verbalnu tečnost. Ali njihova vizuoprostorna obrada je relativno očuvana u poređenju sa onima sa Alchajmerovom bolešću.

Pored toga, MRI studije sugerišu da je gubitak zapremine u hipokampusu više povezan sa LANS-om nego sa Alchajmerovom bolešću, gde se gubici zapremine obično fokusiraju na neokorteks.

Čini se da LANS takođe dolazi sporije i sa blažim efektima od brže stope opadanja koja se primećuje kod Alchajmerove bolesti, a čak i veća stopa pada primećena kod onih koji imaju i LANS i Alchajmerovu bolest.

„Jedan primer koji može biti potencijalni izvor kliničkih zagonetki je limbička varijanta Alchajmerove bolesti, gde se tau pretežno lokalizuje u limbičkom sistemu i stoga se kvalifikuje za LANS“, objašnjavaju autori.

„Napredni LANS kriterijumi u kombinaciji sa vizuelnom procenom tau-PET mogu pomoći u određivanju koja patologija ima najveću verovatnoću pokretanja kliničkih simptoma.

Razdvajanje različitih oblika i mehanizama demencije je očigledno težak posao, ali tim u Mejou planira da nastavi da precizira svoju LANS klasifikaciju.