Studija otkriva da su prijateljstva u Americi možda u manjoj opasnosti nego što se ranije mislilo

Studija otkriva da su prijateljstva u Americi možda u manjoj opasnosti nego što se ranije mislilo

Odrasli Amerikanci obično imaju više prijatelja nego što je navedeno u drugim nedavnim anketama, sa manjim brojem Amerikanaca koji uopšte nemaju prijatelje – iako bi mnogi želeli bliža prijateljstva. Natali Pennington sa Državnog univerziteta Kolorado, SAD, i kolege predstavljaju ove preliminarne nalaze iz tekućeg „Projekta američkog prijateljstva“ u studiji objavljenoj 30. jula 2024. u časopisu otvorenog pristupa PLOS ONE.

Sve više i kvalitetnije prijateljstvo povezano je sa većom srećom i životnim zadovoljstvom. Međutim, istraživanja sugerišu da se sve više odraslih Amerikanaca suočava sa usamljenošću i manje vremena provode u društvu. Bez obzira na to, dokazi se sukobljavaju o tome da li su broj i kvalitet prijateljstava među Amerikancima zapravo u opadanju.

Da bi stekli jasniju sliku o američkom prijateljstvu, Pennington i njegove kolege pokrenuli su projekat američkog prijateljstva, tekuće višegodišnje istraživanje. Tokom 2022. i 2023. prikupili su osnovne podatke anketiranjem skoro 6.000 odraslih Amerikanaca o njihovom prijateljstvu i blagostanju.

Ovi početni podaci sugerišu da odrasla osoba Amerikanca ima u proseku četiri ili pet prijatelja, slično brojevima prijavljenim u prethodnim istraživanjima od 1970. do 2015. Približno 2% učesnika je izjavilo da nema prijatelja, što je takođe u skladu sa podacima iz prethodnih decenija.

Ovi nalazi upućuju na to da nedavna zabrinutost zbog sve većeg nedostatka prijatelja može biti netačna. Međutim, dok su učesnici generalno izjavili da su zadovoljni svojim prijateljstvom, mnogi su ukazali na želju za više vremena provedenog sa svojim prijateljima ili za kvalitetnijim prijateljstvima.

Analiza takođe sugeriše da učesnici često razgovaraju sa prijateljima lično, iako su telefonski pozivi i slanje poruka takođe uobičajeni. Podgrupa učesnika koji su bili studenti verovatnije je prijavila da je upoznala nove prijatelje u školi i imala je tendenciju da održava prijateljstva u kraćim vremenskim periodima nego opšta odrasla podskupina učesnika.

Dok su analizirali osnovne podatke, istraživači su takođe procenili metodologiju i ograničenja američkog projekta prijateljstva, uzimajući u obzir pitanja kao što su različite definicije „prijatelja“ kod ljudi i da li prijateljstva prijavljena u anketama mogu biti uzvraćena ili ne od strane drugih strana.

Sve u svemu, istraživači kažu da projekat obećava da će tokom vremena baciti novo svetlo na prijateljstvo i blagostanje, što bi moglo da podstakne napore za povećanje i poboljšanje takvih odnosa.

Autori dodaju: „Amerikanci žude za većom bliskošću sa prijateljima; iako je preko 75% bilo zadovoljno brojem prijatelja koje imaju, 42% smatra da nisu toliko bliski sa prijateljima koliko bi želeli.“