Neto profit Erbasa u prvom polugodištu prepolovljen na 825 miliona evra

Neto profit Erbasa u prvom polugodištu prepolovljen na 825 miliona evra

Erbas je u utorak saopštio da je njegov neto profit u prvoj polovini godine pao za 46 odsto na 825 miliona evra, povučen ogromnim otpisom kosmičkih operacija.

Sveukupno, prihod u prvoj polovini godine porastao je za 4 procenta na 28,8 milijardi evra, pošto su isporuke komercijalnih aviona porasle za sedam aviona na 323.

Erbas je u junu objavio da je odlučio da naplati oko 900 miliona evra zaradu u prvoj polovini godine nakon opsežne revizije svog svemirskog poslovanja.

U utorak je rečeno da je naknada za svemirski posao zapravo 989 miliona.

„Polugodišnji finansijski učinak uglavnom odražava značajne troškove u našem svemirskom poslovanju“, rekao je izvršni direktor Erbasa Gijom Fori u izjavi, dodajući da se problemi rešavaju.

Erbas je u junu takođe smanjio svoju prognozu operativne zarade za 2024. na 5,5 milijardi evra, što je manje u odnosu na prethodne smernice od 6,5 do 7,0 milijardi evra, zbog problema u lancu snabdevanja koji usporavaju povećanje proizvodnje aviona.

„U komercijalnim avionima, fokusirani smo na isporuke i pripremu narednih koraka povećanja, dok se bavimo specifičnim izazovima u lancu snabdevanja i štitimo izvor ključnih radnih paketa“, dodao je Fauri.

Erbas i njegov rival Boing su plaćeni kada isporuče avione, tako da problemi u lancu snabdevanja usporavaju zaradu jer obe kompanije imaju ogromne knjige narudžbi.

U junu, Erbas je saopštio da namerava da isporuči oko 770 komercijalnih aviona 2024. godine, što je manje u odnosu na 800 koliko je prognozirao početkom godine.

Dok je 323 aviona isporučeno u prvoj polovini godine predstavljalo poboljšanje u odnosu na isti period prošle godine, isporuke su pale tokom drugog kvartala zbog problema u lancu snabdevanja.

Brojni dobavljači koji su smanjili broj tokom pandemije imaju poteškoća da ponovo povećaju proizvodnju, ograničavajući Erbasovu sposobnost da sastavi više aviona.