„Nestašica“ nanogvica u crnogorskoj policiji: Neki u pritvor, nekima se gubi svaki trag

„Nestašica“ nanogvica u crnogorskoj policiji: Neki u pritvor, nekima se gubi svaki trag

Mera nadzora uz kontrolu elektronskim nadzorom predviđena je zakonom kao sredstvo obezbeđenja nesmetanog vođenja postupka i kao takva je odličan supstitut pritvoru, kao najtežoj meri ograničenja slobode. “Međutim u nedostatku tehničkih uslova za sprovođenje iste, sud je prinuđen da u velikom broju slučajeva određuje pritvore”, navodi se u odgovorima za Vijesti iz suda kojim rukovodi Zoran Radović iz Višeg suda u Podgorici.

Iz podgoričkog Višeg suda tvrde da su u velikom broju slučajeva prinuđeni da okrivljenima određuju pritvor u nedostatku tehničkih uslova za kontrolisanje onih kojima izreknu meru zabrane napuštanja stana“, a zbog nestašice nanogvica, saopšteno je za vijesti.me.

Zakon dozvoljava sudu da okrivljenog pošalje kući, ali uz kontrolu njegovog kretanja pomoću takozvane nanogvice.

Uprkos zakonskim odrebama, policija ne poseduje te uređaje, pa se brojni kojima je izrečena takva mera, više nisu vratili na suđenja i gubi im se svaki trag. Među njima su i optuženi za najteža krivična djela.

Iz suda kojim rukovodi Zoran Radović, međutim, konstatuju da nemaju saznanja da je Uprava policije obezbedila uređaje za kontrolu mere nadzora i zabrane napuštanja stana i upućuju novinare da se obrate toj instituciji.

“Naime, prethodno navedena mera nadzora uz kontrolu elektronskim nadzorom je predviđena zakonom kao sredstvo obezbeđenja nesmetanog vođenja postupka, prethodno citiranom zakonskom odredbom, i kao takva je odličan supstitut pritvoru, kao najtežoj meri ograničenja slobode. Međutim u nedostatku tehničkih uslova za sprovođenje iste, sud je prinuđen da u velikom broju slučajeva određuje pritvore”, navodi se u odgovorima samostalne savetnice za odnose sa javnošću Marija Raković.

Dodaju da je poznato da Ministarstvo pravde poseduje elektronske uređaje za praćenje izvršenja kazne zatvora u prostorijama za stanovanje:

“Dok uređaji za kotrolu mera nadzora još uvek nisu obezbeđeni, prema informacijama kojima raspolaže ovaj sud, a što smatramo da je zaista neophodno obezbediti kako bi ove mere bile primenjive i u praksi.”

Upravo je sudija Radović problematizovao to pitanje 8. marta, tada kao predsednik sudskog veća na odloženom glavnom pretresu optuženima za ubistvo Saše Klikovca.