Saudijska Arabija zainteresovana za litijum iz Čilea

Saudijska Arabija zainteresovana za litijum iz Čilea

Kompanija Manara Minerals iz Saudijske Arabije razmatra mogućnosti ulaganja u proizvodnju litijuma u Čileu, rekao je saudijski ministar rudarstva Bandar Alkhorajf tokom posete toj južnoameričkoj zemlji, prenosi Rojters.

Manara, nastala zajedničkim ulaganjem državne rudarske kompanije Ma’aden i Fonda za javna ulaganja „analizira različite opcije“, rekao je Alkhorajaf.

Saudijska Arabija radi na obezbeđivanju pristupa litijumu i drugim mineralima u želji da postane središte za proizvodnju električnih vozila i baterija, radi diverzifikacije ekonomije zavisne od nafte, piše Rojters.

Alkhorajaf, saudijski ministar industrije i mineralnih resursa, rekao je da Manara ima interes za ulaganje u Čile, drugog najvećeg svetskog proizvođača litijuma, metala koji se koristi i za proizvodnju baterija.

Izjavio je i da je video „veliku posvećenost“ čileanske vlade da pomogne u obezbeđivanju ulaganja.

Napomenuo je da nije upoznat s konkretnim razgovorima koji se vode.

Čileanska državna rudarska kompanija Kodelko (Codelco) trenutno traži partnera za veliki projekt vađenja litijuma u ravnici Marikunga (Maricunga), a vlada je nedavno otvorila i niz drugih nalazišta litijiuma za privatna ulaganja.

Alkhorajaf se juče sastao s predstavnicima čileanskog ministarstva rudarstva, a prisustvovali su i predstavnici Kodelka.

On je izjavio da je Saudijska Arabija zainteresovana da brzo obezebedi snabdevanje litijumom, uključujući iz Čilea, budući da namerava da proizvodi baterije za električna vozila u zemlji.

„Imamo vođstvo koje je vrlo ambiciozno. Ozbiljni smo da ga nabavimo sada (…) što je pre moguće“, kazao je.

Pre Čilea, saudijski ministar je bio u službenoj poseti Brazilu, takođe s ciljem unapređenja privredne saradnje u više područja, uključujući i rudarstvo.