SAD šalju 500 miliona dolara Filipinima za vojsku i odbranu

SAD šalju 500 miliona dolara Filipinima za vojsku i odbranu

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin su najavili da će SAD Filipinima poslati 500 miliona dolara (461,8 miliona evra) za jačanje vojske i spoljne odbrane.

Najviši američki zvaničnici i predsednik Filipina Ferdinand Markos Mlađi su tokom današnjeg sastanka u Manili istakli zajedničku zabrinutost zbog „kontinuiranih agresivnih akcija Kine u regionu“.

Markos je pozdravio „veoma otvorenu“ komunikaciju Vašingtona i Manile i dodao da se savez između dve države i ključna pitanja u vezi sa Južnim kineskim morem i Indo-pacifičkom regionu „kontinuirano ispituju i preispituju“.

Blinken i Ostin su najavili vojna sredstva od 500 miliona dolara za pomoć u modernizaciji filipinske vojske i obalske straže i jačanje bezbednosne saradnje.

„Obojica delimo zabrinutost i mnoge druge zemlje u regionu takođe dele zabrinutost u vezi sa nekim akcijama koje je Kina preduzela, eskalacionim akcijama u Južnom kineskom moru, Istočnom kineskom moru i drugde“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On i Ostin ponovili stav da će SAD pomoći u odbrani ako filipinske snage, brodovi i avioni budu napadnuti u Pacifiku.