Britanska vlada nudi mlađim doktorima povećanje plata od 22,3% kako bi prekinuli štrajkove

Britanska vlada nudi mlađim doktorima povećanje plata od 22,3% kako bi prekinuli štrajkove

Nedavno izabrana britanska vlada i sindikat koji predstavlja mlađe doktore saopštili su u ponedeljak da su postigli sporazum kojim se nude značajno povećanje plata kako bi se prekinuo talas štrajkova bez presedana.

Britansko medicinsko udruženje (BMA) saopštilo je da se složilo da ponudi ponudu članovima i preporučilo im da glasaju za.

Ako se prihvati, to bi stavilo tačku na dugogodišnji spor oko plata, što bi izazvalo proteste uključujući najduži odlazak – ukupno šest dana – u sedmodecenijskoj istoriji britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Mlađi doktori — oni ispod nivoa specijalista, konsultanta — u Engleskoj tražili su 35-postotno „vraćanje plata“.

Iako je nova ponuda manja od toga, BMA je saopštila da će prosečno povećanje plata mlađih lekara tokom dve godine spora biti 22,3 odsto.

„Ova ponuda ne ide sve do vraćanja plata koje su mlađi lekari izgubili u poslednjih deceniju i po“, saopštio je sindikat.

Ali iako je požalio da „nikada nije trebalo toliko dugo da stigne“, sindikat je nazvao paket „dobar korak napred za našu profesiju, priznajući da ima još posla koji treba da se uradi u budućnosti“.

Od dolaska na vlast u julu, laburistička vlada levog centra želi da podvuče crtu ispod dugotrajnih industrijskih sporova izazvanih naglom inflacijom koja je pratila prethodnu konzervativnu administraciju.

Pored lekara, ponovo je pokrenula pregovore i sa železničarima.

Ministarka finansija Rejčel Rivs pozdravila je sporazum kao „početak novog odnosa“ između vlade i zdravstvenog osoblja.

Laburisti su okrenuli krizom pogođen NHS kao prioritet, obećavajući da će se pozabaviti ogromnim zaostalim vremenima čekanja na termine i operacije i egzodusom profesionalaca koji napuštaju službu.