Skupština Srbije nastavlja raspravu o 60 zakonskih predloga, uključujući povećanje pretplate za RTS

Skupština Srbije nastavlja raspravu o 60 zakonskih predloga, uključujući povećanje pretplate za RTS

Skupština Srbije nastavlja raspravu o amandmanima na čak 60 zakonskih predloga, među kojima su i Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, kao i predlog za poskupljenje pretplate za RTS.

Na četvrtom danu rasprave, koja se fokusira na značajne tačke dnevnog reda, najviše pažnje privukla je polemika između poslanika vlasti i opozicije o iskopavanju litijuma. Predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, kritikovala je opoziciju zbog, kako je rekla, nepoznavanja sadržaja Deklaracije, i optužila ih da koriste kritike na račun iskopavanja litijuma kako bi obmanuli javnost. Takođe je dodala da je kompanija „Rio Tinto“ u Srbiju došla tokom prethodnih vlasti.

Šefica poslaničke grupe Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, tvrdila je da je „Rio Tinto“ u Srbiju došao još 1997. godine, zahvaljujući saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom. Ona je istakla da su se interesi za litijum pojavili već 1998. godine, dok je kompanija još bila aktivna u Jadar.

Narodni poslanik Demokratske stranke, Srđan Milivojević, kritikuje raspravu u parlamentu kao „režimski pamflet“ koji je predložila „Rio Tinto koalicija“. S druge strane, predsednik poslaničkog kluba SNS-a, Milenko Jovanov, izjavio je da vlast ne beži od ideje o referendumu o „Rio Tintu“ i kritikovao opoziciju zbog njihovih stavova.

Poslanici opozicije su se takođe izjasnili protiv predloga za povećanje pretplate za RTS, navodeći da ne postoji ustavni osnov za to i da bi povećanje predstavljalo udar na budžet građana. Predloženo je da se pretplata poveća sa 299 na 350 dinara.