Britanski sud doneo odluku o zabrani pubertetskih blokatora

Britanski sud doneo odluku o zabrani pubertetskih blokatora

Visoki sud u Londonu nedavno je potvrdio odluku britanske vlade o zabrani propisivanja blokatora puberteta deci. Ova mera, koja je stupila na snagu u martu, naišla je na osporavanje od strane transrodnih aktivista.

Prema odluci Torijevske vlade, Nacionalna zdravstvena služba ograničena je u korišćenju blokatora puberteta isključivo u okviru kliničkih ispitivanja, dok su privatni dobavljači zabranjeni da ih prepisuju. NHS je prekinuo sa propisivanjem ovih lekova prošle godine, navodeći nedostatak ubedljivih dokaza o njihovoj efikasnosti i bezbednosti.

Sudija Beverli Lang je u svom obrazloženju presude istakla da oblast brige o rodu karakterišu „izuzetno slabi dokazi“ i da mladi ljudi često postaju deo intenzivnih društvenih rasprava na tu temu. Hitna procedura kojom je doneta zabrana smatrana je „racionalnom“ kako bi se sprečile potencijalne ozbiljne posledice po zdravlje dece tokom perioda od šest meseci, neophodnog za redovne konsultacije.

TransAktual, grupa koja je osporila zabranu u ime jednog maloletnika čije ime nije otkriveno, tvrdi da je vlada prvo zabranila lekove, a zatim tražila opravdanja za tu odluku.

Direktor zdravstvene zaštite grupe Čej Braun izjavio je da postoji ozbiljna zabrinutost za bezbednost i dobrobit mladih trans osoba u Velikoj Britaniji. Braun je dodao da se u poslednjih nekoliko godina stekao utisak da se britanska medicinska zajednica koristi kao opravdanje za potrebe trans osoba, što je deo kontroverznih kulturnih sukoba.

Ministar za zdravstvo u laburističkoj vladi Ves Striting istakao je da je pregled NHS-a pokazao nedovoljne dokaze o bezbednosti i efikasnosti blokatora puberteta za decu sa rodnom disforijom i nekongruentnošću. On je naglasio potrebu za oprezom i pažnjom u rešavanju ovog pitanja, te najavio saradnju sa NHS-om na unapređenju usluga podrške rodnog identiteta dece i sprovođenju kliničkih ispitivanja radi prikupljanja relevantnih dokaza.

J.K. Rouling, poznata autorka serije „Hari Poter“ i istaknuta feministkinja, takođe je prokomentarisala ovu temu, naglašavajući važnost vraćanja na medicinski zasnovane prakse u lečenju ranjive dece, umesto podržavanja nedokazanih tvrdnji ideoloških grupa.