Studija otkriva da gejmifikacija smanjuje upotrebu telefona tokom vožnje za 28%

Studija otkriva da gejmifikacija smanjuje upotrebu telefona tokom vožnje za 28%

Ako pokušavate da sprečite vozače da podignu svoje telefone, učinite to igrom, prema novoj studiji koju su vodili istraživači sa Medicinskog fakulteta Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji. Kada su vozači mogli da zarade poene za smanjenje upotrebe ručnih telefona i imali priliku da se takmiče na nedeljnoj tabeli drugih poput njih, istraživači su videli čak 28% smanjenje upotrebe ručnih telefona tokom vožnje, navika koja se zadržala nakon intervencije. — i igre — završene.

Rad se pojavljuje u časopisu PNAS.

„Rasmetana vožnja je odgovorna za skoro milion nesreća u Sjedinjenim Državama svake godine. Ovakve intervencije bi mogle da počnu da smanjuju taj broj“, rekao je glavni autor studije Džefri Ebert, dr, direktor primenjenih bihejvioralnih nauka u Nudge Unit-u , deo Penn Medicine Centra za transformaciju i inovacije zdravstvene zaštite.

Prethodni rad Eberta i starijeg autora ove studije, M. Kit Delgado, MD, MS, direktora fakulteta Nudge jedinice i vanrednog profesora hitne medicine, utvrdio je da kombinacija intervencija uključujući nedeljne povratne informacije i novčane podsticaje može rezultirati značajnim smanjenje vremena korišćenja ručnog telefona—do 21%. Ali smanjenja su opadala kako je vreme odmicalo i intervencije su se završavale.

Povrh toga, kada su pogledali rezultate prethodne studije, Ebert, Delgado i njihove kolege su videli da vozači koji su najviše koristili telefon nisu promenili svoje ponašanje. S obzirom na to da su samo najbezbedniji vozači imali pravo da dobiju povratne informacije i podsticaje u ovoj prethodnoj studiji, istraživači su zaključili da su najteži korisnici telefona možda bili obeshrabreni kada nisu ispunili svoje uzvišene nedeljne ciljeve.

„To je kao da pokušavate da naterate nekoga ko nikada ranije nije trčao da odmah izađe na maraton“, rekao je Delgado. „Promena navika je teška.“

Imajući ovo na umu, Ebert i Delgado su krenuli da testiraju strategije koje će olakšati izgradnju dobrih navika i nagraditi pokretače za korak po korak poboljšanja.

Kao i prethodna, ova studija je regrutovala klijente upisane u dobrovoljni program „osiguranja zasnovanog na korišćenju (UBI)“ Progressive Insurance, opciju politike u kojoj se klijenti slažu da preuzmu aplikaciju za pametni telefon za praćenje performansi vožnje — uključujući upotrebu telefona tokom vožnje — sa potencijalnim za popuste za bezbedniju vožnju. Kupci koji su se odlučili za učešće u studiji bili su nasumično raspoređeni u jednu od četiri strategije intervencije ili kontrolnu grupu. Sve strategije su uključivale davanje vozačima držača za mobilni telefon bez upotrebe ruku za njihov automobil.

Grupa koja je kombinovala najviše intervencija, uključujući igru sa poenima, udeo u nagradi za zaradu dovoljno poena i rang listu sa dodatkom novčane nagrade, postigla je smanjenje vremena za 28% u korišćenju ručnog telefona tokom vožnje.

Ta stopa je ostala ista kada su istraživači pratili nakon utakmice i podsticaji su završeni, čak 65 dana nakon toga.

Čak iu grupi u kojoj novčana nagrada nije bila dostupna, primećeno je smanjenje telefonskog vremena za 21%. Takođe su zadržali značajan pad u upotrebi telefona nakon što se njihova igra završila, zadržavajući je na nižem nivou za 16%.

„Ovo mi govori da su mnogi ljudi iskreno želeli da postanu sigurniji, fokusiraniji vozači, a studija im je pomogla da razviju trajne, dobre navike u vezi sa korišćenjem telefona“, rekao je Ebert. „Uz nekoliko promena u strukturi povratnih informacija i podsticaja koju osiguravajuća društva već koriste, verujemo da ćete videti veća poboljšanja u bezbednosti vozača – dobitna je za osiguravače, njihove klijente i društvo.“

Populacija u kojoj se to dogodilo je takođe ohrabrujuća.

„Činjenica da smo testirali ove intervencije u okviru postojećeg programa auto osiguravača sugeriše da bi se i one mogle brzo proširiti, posebno zato što ovi tipovi programa autoosiguranja zasnovanog na ponašanju takođe brzo rastu širom SAD i širom sveta“, rekao je Delgado.

Svake godine u Sjedinjenim Državama, više od 800.000 nesreća sa 400.000 povređenih i 3.000 smrtnih slučajeva se barem delimično mogu pripisati rasejanoj vožnji. Upotreba mobilnih telefona povezana je sa otprilike 12% svih nesreća u zemlji. Korišćenje ručnog telefona usred vožnje takođe povećava šanse za sudar devet puta. I iako je 28 država sada usvojilo zakone protiv upotrebe mobilnih telefona u ruci tokom vožnje — a Pensilvanija je najnovija — ove zakone je teško sprovesti.

To znači da moraju postojati druge metode da se ohrabre vozači da ne koriste toliko svoje telefone, a Ebert, Delgado i njihove kolege veruju da su intervencije nauke o ponašanju kao što su ove odgovor.

„Ovo vidimo kao dokaz koncepta: kada ponudite vozačima znanje, alate i povratne informacije potrebne za uspeh, oni su voljni i sposobni da se odreknu rizične vožnje za malo ili nimalo novca“, rekao je Ebert.

Istraživači sada istražuju da li će se ovi nalazi pretvoriti u druge navike bezbedne vožnje, kao što je nošenje pojasa ili vožnja sigurnim brzinama.