Ruski Vagner imao je najsmrtonosniji gubitak u afričkom Sahelu, naglašavajući nestabilnost regiona

Ruski Vagner imao je najsmrtonosniji gubitak u afričkom Sahelu, naglašavajući nestabilnost regiona

Džihadisti i pobunjenici ubili su desetine Vagnerovih plaćenika tokom vikenda na severu Malija u, kako je jedan analitičar u ponedeljak opisao kao najveći udar na bojno polje toj mračnoj ruskoj grupi poslednjih godina. Još najmanje dvojica su zarobljena.

Otprilike 50 Vagnerovih boraca u konvoju ubijeno je u zasedi Al Kaide, kojoj su se pridružili pobunjenici koji su jurili, duž granice sa Alžirom, rekao je Vasim Nasr, specijalista za Sahel i viši naučni saradnik Centra Soufan, obezbeđenja think tank, koji je rekao da je prebrojao tela u video snimku posledica. Plaćenici su se uglavnom borili protiv pobunjenika Tuarega zajedno sa vojskom Malija kada je njihov konvoj bio primoran da se povuče na teritoriju džihadista i upao u zasedu južno od komune Tinzauaten, rekao je Nasr.

Vagner je u ponedeljak u saopštenju Telegrama potvrdio da su neki od njegovih boraca, kao i malijske trupe, poginuli u borbi sa stotinama militanata. Plaćenička grupa nije saopštila koliko je njenih boraca poginulo. Vojska Malija saopštila je da je izgubila dva vojnika i da je ubijeno 20 pobunjenika.

U saopštenju tokom vikenda, Al Kaida je navela da je 50 Vagnerovih boraca ubijeno u napadu koji je imao za cilj da se „osveti za masakre počinjene u centru i severu” Malija u višegodišnjoj borbi protiv ekstremista. Pobunjenici Tuarega rekli su da im se predao neodređeni broj plaćenika i malijskih vojnika.

Asošiejted pres nije mogao odmah da proveri video koji je Nasr citirao.

„Ovo je zaista važno. To se nikada ranije nije dogodilo na afričkom tlu i promeniće dinamiku“, rekao je Nasr. „Oni (Vagner) više neće slati ovakve divlje ekspedicije blizu granice sa Alžirom. Hvalili su se kako im dobro ide i koliko su jaki, ali nemaju ljudstvo da to rade dugo ili da se drže na teritoriji kako bi osigurali raspoređivanje.

Rusija je iskoristila pogoršanje odnosa između Zapada i nacija Sahela pogođenih državnim udarom u zapadnoj Africi kako bi poslala borce i potvrdila svoj uticaj. Vagner je bio aktivan u Sahelu – ogromnom prostranstvu južno od pustinje Sahare – dok plaćenici profitiraju od zaplenjenih mineralnih bogatstava u zamenu za svoje bezbednosne službe.

Vagner je prisutan u Maliju od kraja 2021. nakon vojnog udara, zamenivši francuske trupe i međunarodne mirovne snage u pomaganju u borbi protiv militanata koji su više od decenije pretili zajednicama u centralnim i severnim regionima. Istovremeno, Vagner je optužen da je pomagao u izvođenju racija i udara bespilotnih letelica u kojima su ubijeni civili.

Grupa ima oko 1.000 boraca u Maliju.

Otkako su pomogli snagama Malija da povrate kontrolu nad ključnim severnim gradom Kidalom, Vagnerovi plaćenici su bili previše samouvereni i preopterećeni, rekao je nezavisni analitičar Džon Lehner.

On je rekao da su neuspesi poput zasede tokom vikenda razlog zašto je brend Vagner zadržan u Maliju. „Veliki gubici ili zastoji se pripisuju privatnim vojnim kompanijama“, rekao je on. „Pobede (ruskog) ministarstva odbrane.“