Zelenski zahvaljuje Bajdenu na dva paketa vojne pomoći

Zelenski zahvaljuje Bajdenu na dva paketa vojne pomoći

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je predsedniku SAD Džou Bajdenu, Kongresu i obema njegovim partijama, kao i celom američkom narodu što su objavili dva paketa vojne pomoći u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi dolara.

„Duboko sam zahvalan Džou Bajdenu, Kongresu i njegovim obema strankama, kao i celom američkom narodu za današnju najavu dva paketa vojne pomoći SAD u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi dolara“, napisao je Zelenski u objavi na Iksu.

Oni uključuju kritičnu municiju, uključujući municiju za protivvazdušnu odbranu, mogućnosti elektronskog ratovanja i druge stavke ključne za jačanje ukrajinskih odbrambenih snaga, kao i finansijska sredstva za održavanje ranije angažovane opreme iz Sjedinjenih Država.

„Danas sam u regionu Harkova iz prve ruke video kako nam takva stalna pomoć omogućava da spasavamo živote i štitimo ljude od ruskih napada. Ono što je najvažnije, ova pomoć pokazuje američku snagu i liderstvo u suočavanju sa agresijom i terorom. Što je takvo vođstvo jače, to je svet stabilniji“, rekao je Zelenski.

Pentagon je u ponedeljak najavio novi paket vojne pomoći od 200 miliona dolara za zadovoljenje kritičnih potreba Ukrajine, kao i 1,5 milijardi dolara u Inicijativi za bezbednosnu pomoć Ukrajini.