Novo istraživanje otkriva da jak grip tokom trudnoće može povećati rizik od fetalnih neurorazvojnih poremećaja

Novo istraživanje otkriva da jak grip tokom trudnoće može povećati rizik od fetalnih neurorazvojnih poremećaja

Novo istraživanje sa Univerziteta Urbana-Champaign u Ilinoisu pokazuje da jak grip tokom trudnoće može povećati rizik od fetalnih neurorazvojnih poremećaja kao što su šizofrenija i poremećaj autističnog spektra. Ova studija, objavljena u časopisu Molekularna psihijatrija, istražuje kako imuni odgovor majke, a ne sam virus, može uticati na razvoj fetusa.

Tim istraživača, predvođen Ešli Otero, doktorantom na Programu neuronauka, i Adrijen Antonson, docentkinjom na Odeljenju za nauke o životinjama, koristio je živ virus gripa A kako bi bolje razumeo kako se infekcija prenosi sa majke na fetus. Ovaj pristup, u odnosu na prethodne studije koje su koristile virusne mimike, omogućava detaljnije proučavanje imunološkog odgovora i njegovih efekata na fetalni mozak.

Studija je pokazala da infekcija gripom može imati značajan uticaj na fetalni mozak kada težina infekcije dostigne određeni prag. Zanimljivo je da je tim otkrio da nije došlo do povišenja interleukina-17, inflamatornog proteina koji je ranije bio povezan sa neurorazvojnim poremećajima, što je dovelo do neočekivanih rezultata u strukturi fetalnog mozga.

„Naši podaci pružaju ubedljive dokaze o pragu ozbiljnosti infekcije, koji imitira ono što vidimo kod ljudi. Postoji samo podskup majčinih infekcija koje će biti dovoljno ozbiljne da izazovu ovakve zabrinutosti,“ izjavila je Antonson. Istraživanje je takođe pokazalo da su u fetusu kod majki sa težom infekcijom uočene promene u kortikalnoj strukturi, uključujući smanjenje gornjih neuronskih slojeva, što je u skladu sa nalazima kod ljudi sa šizofrenijom i poremećajem autističnog spektra.

Otero i Antonson su ukazali na važnost vakcinacije protiv gripa za trudnice kako bi se smanjio rizik od ovih poremećaja. Oni naglašavaju da je infekcija samo jedan od mnogih faktora koji mogu uticati na razvoj neurorazvojnih poremećaja, i da su faktori poput genetike, životne sredine i farmakološkog izlaganja takođe važni.

Dalja istraživanja će se fokusirati na ulogu BAM-a (makrofagi povezani sa fetalnim granicama) u prenatalnoj infekciji gripom, kako bi se bolje razumelo njihovo ponašanje u preaktivnom stanju i njihov uticaj na zdrav razvoj mozga fetusa.