Berlin odgovara na Putinove pretnje da će obnoviti proizvodnju raketa srednjeg dometa

Berlin odgovara na Putinove pretnje da će obnoviti proizvodnju raketa srednjeg dometa

Na brifingu zamenica portparola nemačke vlade, Kristijane Hofman, iznela je detaljno obrazloženje za raspoređivanje naoružanja u Nemačkoj. Ocenila je da je Rusija promenila strateški balans u Evropi preteći raketama, te da je doneta odgovarajuća odluka u svrhu odvraćanja. Nemačka podržava povratak režima kontrole naoružanja.

Berlin je reagovao na pretnje Vladimira Putina o obnovi proizvodnje raketa srednjeg dometa, kao i na planove za preduzimanje „mera ogledala“ nakon akcija SAD. Nemačka je primila k znanju Putinove pretnje iznete tokom pomorske parade u Sankt Peterburgu, ističući da neće dozvoliti da ih zastraše takve pretnje.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova, Sebastijan Fišer, naglasio je odlučnost Nemačke u suočavanju sa tim pretnjama. Putinov režim je optužen za kršenje Ugovora o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, te za vođenje agresivnog rata, što zahteva reakciju Evrope.

Američki planovi za privremeno postavljanje raketa na nemačku teritoriju objavljeni su tokom samita NATO-a u Vašingtonu. Planira se razmeštanje raketa Tomahavk, protivvazdušnih raketa SM-6 i novih modela hipersoničnog naoružanja dugog dometa od 2026. godine.