Vladimir Štimac na protestu protiv eksploatacije litijuma: „Srbija se nikada neće predati!“

Vladimir Štimac na protestu protiv eksploatacije litijuma: „Srbija se nikada neće predati!“

Poznati košarkaš Vladimir Štimac pridružio se protestu protiv eksploatacije litijuma u Aranđelovcu, gde je održao strastven govor u kojem je naglasio odlučnost naroda da se odupre svakom pokušaju da se razdvoji ili uništi njihova zemlja.

Štimac je istakao da su napori da se Srbija pretvori u evropsku deponiju uzaludni. „Ova snaga, ovaj narod koji se danas skupio, koji se skupio svugde po našoj dragoj Srbiji, ništa više ne može da zaustavi,“ rekao je Štimac. On je dodao da pokušaji da se u Srbiji skladište opasni materijali poput uranijuma predstavljaju direktnu pretnju nacionalnom identitetu i bezbednosti.

U svom emotivnom obraćanju, Štimac je podsetio na istorijske borbe Srbije i njenu otpornost. „Ovi kolonijalni upravnici u pokušaju ne znaju gde su došli, ne znaju da smo ih mi branili od Osmanlija, da smo ih mi branili od svakih drugih napada i od svog zla što je bilo na ovome svetu. E, ova Srbija, ova mala Srbija se nije nikad pomerila sa ove zemlje i nestala. Naš narod nikad neće nestati. Oni mogu da pokušavaju na sve moguće načine, ali ja znam, a i obećavam vam da se to neće dogoditi,“ rekao je Štimac.

Štimac je takođe apelovao na ujedinjenje naroda i izrazio svoju podršku protestima. „Oni pokušavaju da vas obrišu sa lica zemlje, ali su još jednu stvar zaboravili, zaboravili su da sada, trenutno, sa neba, i Lazar, i Dušan, i Vojvoda Živojin, Mišić, gledaju i mole se da se ujedinimo svi zajedno protiv ovog zla koje nam se sprema. A ko će, ako neće Srbiji? Ko drugi?“

Proslavljeni košarkaš je završio svoj govor sa porukom podrške i solidarnosti: „I meni je, da vam kažem, mnogo drago što sam deo vas. I znajte, šta god bude krenulo, kad god bude krenulo, Vladimir Štimac će biti uz vas, u prvim linijama, ne želeći da otme vašu slavu. Ovo što se danas dešava, ovaj narod, ovaj ponos, to ste samo vi, niko drugi.“