Izraelski ministar: Erdogan ‘ide putem Sadama Huseina’

Izraelski ministar: Erdogan ‘ide putem Sadama Huseina’

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac upozorio je na potencijalne posledice ukoliko turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odluči da se umeša u sukobe u Gazi. Ova upozorenja usledila su nakon što je Erdogan izrazio podršku Palestincima tokom nedavne eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa.

Tokom nedelje, tenzije su brzo rasle između Turske i Izraela, posebno u kontekstu vojne operacije Izraelskih odbrambenih snaga protiv Hamasa u pojasu Gaze. Erdogan je na jednom od skupova izrazio mogućnost turske intervencije u korist Palestinaca, naglašavajući potrebu za snažnim odgovorom na postupke Izraela prema Palestini.

Ministar Kac je odgovorio na Erdoganove izjave upozorenjem putem društvenih mreža, ističući paralelu između Erdogana i Sadama Huseina, bivšeg lidera Iraka koji je svrgnut i pogubljen nakon američke invazije. Ova upozorenja su naišla na podršku i od strane izraelske opozicije, koja je takođe osudila Erdoganove izjave i njegovu podršku Hamasu.

Sadam Husein je svrgnut i pogubljen 2006. godine nakon invazije na Irak, a njegov slučaj je bio praćen kontroverzama oko navodnih veza sa terorističkom organizacijom Al-Kaida i posedovanjem oružja za masovno uništenje. Ove tvrdnje su kasnije osporene, ali su poslužile kao opravdanje za vojnu intervenciju SAD, iako bez odobrenja Ujedinjenih nacija.