Novi ministarka britanskog trezora kaže da je prethodna vlada „prikrila“ finansijska previranja uoči izbora

Novi ministarka britanskog trezora kaže da je prethodna vlada „prikrila“ finansijska previranja uoči izbora

Nova ministarka britanskog trezora optužuje prethodnu vladu da je prikrila ozbiljne finansijske probleme zemlje, dok se spremno za iznošenje ključnih informacija o planovima za povećanje poreza u predstojećem govoru u parlamentu. Rachel Reeves je izrazila šok zbog obima problema koje je otkrila tokom pregleda javne potrošnje, naručenog nedugo nakon što je preuzela dužnost pre tri nedelje. Iako konkretnih cifara nema, očekuje se da će Reeves otkriti manjak od 20 milijardi funti u javnim finansijama.

U sklopu najavljenog govora, Reeves je naglasila potrebu za transparentnošću i istinitim informisanjem javnosti. Kritike prethodne vlasti, koja je odbijala donošenje teških odluka i prikrivala pravo stanje finansija, bile su centralna tema njenog obraćanja Donjem domu. Nakon nedavnih izbora, na kojima je laburistička stranka zauzela vlast nakon 14 godina konzervativne vladavine, javnost je sve kritičnija prema političkim strankama zbog nedostatka transparentnosti u vezi sa ekonomskim izazovima.

U kampanji, Laburisti su obećali da neće povećavati poreze za radnike, ističući da će njihove ekonomske politike doneti brži rast i dodatne prihode za državu. S druge strane, Konzervativci su najavili dalje smanjenje poreza u narednom periodu ukoliko se vrate na vlast.

Analitičari spekulišu da će eventualno povećanje poreza biti tema tek nakon što vlada objavi detalje budžeta kasnije ove godine. Reeves se za sada fokusira na identifikaciju rasipne potrošnje i planira smanjenje nepotrebnih troškova, kao i prodaju viška imovine.

Osim toga, nedavno objavljeni pregled otkrića kancelarije premijera Starmera ukazuje na ozbiljne finansijske obaveze koje su prethodnici preuzeli, ne vodeći računa odakle će doći novac. Vojska je označena kao oslabljena u svetlu rastućih globalnih pretnji, dok je Nacionalna zdravstvena služba suočena sa preopterećenjem, sa milionima ljudi na listi čekanja za medicinsku negu.

Starmerova kancelarija takođe je istakla porast broja migranata koji nelegalno prelaze Lamanš, uprkos milijardama uloženim u sprečavanje takvih aktivnosti. Broj prelazaka u malim čamcima ove godine je porastao za 9% u poređenju sa prethodnom godinom.

Institut za fiskalne studije upozoravao je već na lošu fiskalnu poziciju Velike Britanije pre izbora, nagoveštavajući da nova vlada moraće da razmotri opcije povećanja poreza, smanjenja troškova ili fleksibilnijih pravila javnog zaduživanja. Kritike političkih stranaka zbog nedovoljne transparentnosti i nedostatka odgovornosti u upravljanju finansijama postaju sve izraženije.