Nekoliko zemalja članica NATO saveza poručuju građanima da napuste Liban

Nekoliko zemalja članica NATO saveza poručuju građanima da napuste Liban

Nekoliko zemalja članica NATO saveza, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, uputilo je svojim građanima upozorenja o putovanju u Liban zbog rastućih tenzija između Izraela i Hezbolaha. Nedavni raketni napadi doveli su do tragičnog gubitka života dece na Golanskoj visoravni, što je eskaliralo napetosti između ove dve strane.

Ambasada SAD je preporučila svojim državljanima da pažljivo razmotre planirano putovanje u Liban zbog kompleksne bezbednosne situacije koja može brzo da se promeni. Slična upozorenja su stigla i od strane drugih zemalja poput Velike Britanije, Francuske, Nemačke i drugih, kao i od zemalja van NATO saveza.

Sporadični sukobi između Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Hezbolaha počeli su nakon sukoba u Gazi u oktobru. Hezbolah je iz Libana izvršio raketne napade na izraelske položaje kao podršku Hamasu i Palestincima u Gazi, što je rezultiralo odgovorom IDF-a artiljerijskom vatrom i vazdušnim napadima.

Nakon nedavnog napada na Golanskoj visoravni, Izrael je upozorio Hezbolah na mogući sveobuhvatni sukob, ističući da su prešli crvene linije i da će odgovor biti adekvatan. Izraelski bezbednosni kabinet je odlučio da premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Joav Galant imaju ovlašćenje za dalje vojne akcije.