Erdogan: Turska bi mogla da „uđe“ u Izrael

Erdogan: Turska bi mogla da „uđe“ u Izrael

Turska bi na kraju mogla da „uđe“ u Izrael zbog dugotrajnog sukoba u pojasu Gaze između zapadnog Jerusalima i palestinske militantne grupe Hamas, upozorio je predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik je izrekao pretnju u nedelju dok je govorio tokom mitinga svoje vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP).

„Moramo biti veoma jaki kako Izrael ne bi mogao da udari Palestinu“, rekao je Erdogan. „Kao što smo ušli u Karabah i na način na koji smo ušli u Libiju, možda ćemo učiniti isto. Ne postoji ništa što ne možemo da uradimo. Moramo biti jaki.”

Turski lider se osvrnuo na aktivno učešće Ankare u libijskom građanskom ratu, kao i na nedavna neprijateljstva u azerbejdžanskom regionu Karabah. Baku, koji je izašao kao pobednik u sukobu i povratio kontrolu nad otcepljenim regionom, dobija podršku i od Izraela i od Turske, ali navodno direktno učešće trupa Ankare u neprijateljstvima ranije nije prijavljeno.

Dok se Erdogan dugo pozicionirao kao glavni pristalica palestinske stvari, on se uglavnom uzdržavao od pretnji direktnom invazijom na Izrael.

Neprijateljske izjave dolaze usred rastućih tenzija između Izraela i militantne grupe Hezbolah sa sedištem u Libanu. Zapadni Jerusalim i grupa su već mesecima već nakon sukoba u Gazi zaključani u sukobu intenziteta zakona, ali sada situacija rizikuje da preraste u sveopšti rat.

Izrael je u subotu optužio islamističku grupu Hezbolah sa sedištem u Libanu da je lansirala raketu koja je pala na fudbalski teren na Golanskoj visoravni koju su okupirali Izrael. Projektil je ubio najmanje 12 tinejdžera i dece, prvenstveno poreklom iz sirijskih Druza, a ranio oko 20 drugih. Hezbolah je snažno negirao bilo kakvu umešanost, tvrdeći da je lokacija zapravo bila pogođena neispravnim izraelskim projektilom presretačem Gvozdena kupola.