Izrael odmerava odgovor Hezbolahu nakon što je raketa iz Libana ubila 12 osoba na fudbalskom terenu

Izrael odmerava odgovor Hezbolahu nakon što je raketa iz Libana ubila 12 osoba na fudbalskom terenu

Bliski istok se pripremio za potencijalno izbijanje nasilja u nedelju nakon što su izraelske vlasti saopštile da je raketa iz Libana pala na fudbalski teren na Golanskoj visoravni koju kontrolišu Izrael, ubivši 12 dece i tinejdžera. vojska je nazvala najsmrtonosnijim napadom na civile od 7. oktobra. To je izazvalo strah od šireg regionalnog rata između Izraela i Hezbolaha, koji je u retkom potezu negirao da je odgovoran.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće saopštio je da razgovara sa izraelskim i libanskim kolegama i radi na diplomatskom rešenju da se „jednom zauvek okončaju svi napadi” u pograničnom području između Izraela i Libana.

Izraelska vojska je saopštila da je pogodila brojne mete unutar Libana tokom noći u nedelju, iako je njihov intenzitet bio sličan mesecima prekograničnih borbi između Izraela i Hezbolaha koji podržava Iran. Hezbolah je rekao da je takođe izveo štrajkove. Trenutno nema izveštaja o žrtvama.

Napad je u subotu usledio dok Izrael i Hamas pregovaraju o predlogu o prekidu vatre za okončanje skoro 10-mesečnog rata u Gazi.