F1: Rasel diskvalifikovan, Hamilton nasledio prvo mesto na Velikoj nagradi Belgije 2024

F1: Rasel diskvalifikovan, Hamilton nasledio prvo mesto na Velikoj nagradi Belgije 2024

Džordž Rasel je doživeo pravu emotivnu vožnju od euforije do srceparajućeg razočaranja nakon što mu je oduzeta pobeda na Velikoj nagradi Belgije. Rasel je na početku slavio pobedu, ali je nakon dva sata utvrđeno da je njegov Mercedes bio lakši od dozvoljenog minimuma od 798kg za 1.5kg, što je rezultiralo njegovom diskvalifikacijom. Kao razlog za ovu grešku, tim Mercedes je priznao da su prekršili jasno definisane regulative, gde ne postoji „siva zona“.

Nakon što su inspektori Formule 1 izvršili uobičajenu inspekciju i utvrdili da je Raselov automobil ispod propisanog minimuma, Rasel je diskvalifikovan, a pobeda je dodeljena njegovom timskom kolegi, Luisu Hamiltonu. Ovo nije bilo način na koji je Hamilton želeo da ostvari svoju 105. pobedu u karijeri, pogotovo jer je veći deo trke bio lider i sam razmatrao strategiju sa jednim zaustavljanjem koja je na kraju dovela Rasela do privremene pobede.

Raselova diskvalifikacija je bila posebno bolna jer se radilo o najboljoj pobedi njegove karijere, pokazujući da pored tehničke perfekcije i detaljne pažnje, ključnu ulogu ima i vozačka veština i odlučnost. Ovo nije prvi put da Rasel doživljava veliko razočaranje, s obzirom na sličnu situaciju na Velikoj nagradi Sakhira 2020, kada je izgubio pobedu zbog probušene gume i greške tima na pit-stopu.