Toplije vode Mediterana povećavaju brojne napade bradatih vatrenih crva na ribu, uzrokujući velike probleme ribarima

Toplije vode Mediterana povećavaju brojne napade bradatih vatrenih crva na ribu, uzrokujući velike probleme ribarima

U poslednje vreme, ribari oko Sicilije suočavaju se sa ozbiljnim problemom: riba izvučena iz mora često je napola pojedena od strane bradatih vatrenih crva, koji su postali sve brojniji zbog porasta temperature mora uzrokovanog klimatskim promenama.

Alfonso Barone, ribar sa Sicilije, opisuje kako su ove stvorenja, dugačka između 15 i 30 centimetara, postala sve prisutnija. Crvi, koji su nekada bili ograničeni na letnje mesece, sada su prisutni tokom cele godine zbog globalnog zagrevanja. Ovi crvi napadaju ribu čim se uhvati u mrežu, proždirući sve od glave do trupa.

„Jedu glavu, celo telo, utrobe,“ kaže Barone dok pokazuje oštećenu ribu. Zbog ovih napada, ribari skraćuju vreme spuštanja mreža u pokušaju da smanje štetu, ali se i dalje suočavaju sa velikim gubicima. Procenjuje se da crvi trenutno jedu oko 70% ulova, dok je nekada to bilo oko 30%.

Problemi se ne odnose samo na ribare. Plaže u blizini Marzamemija postale su mesta gde mnogi kupači nose maske i cipele za vodu kako bi se zaštitili od ovih neugodnih stvorenja. Turisti su izrazili zabrinutost zbog mogućih ujeda, a lokalni stručnjaci ukazuju na promene u morskim ekosistemima izazvane klimatskim promenama.

Federiko Beti, stručnjak za invazivne vrste, ističe da su promene u temperaturi Mediterana izazvale značajne posledice na ekosistem, uključujući homogenizaciju okruženja i smanjenje biološke raznovrsnosti.

Povećana temperatura mora takođe doprinosi rastu broja tropskih, neautohtonih vrsta kao što su plavi rak, koji uzrokuje štetu u severnoj Italiji.

Za sada, vatreni crvi ostaju problem koji se ne može lako rešiti. Kako objašnjava Frančesko Tiralongo, zoolog sa Univerziteta u Kataniji, vatreni crvi imaju izuzetne sposobnosti regeneracije. Kada se preseku na pola, oba dela mogu regenerisati svoju funkcionalnost, što otežava njihovo suzbijanje.

Dalje istraživanje i razvoj strategija za upravljanje ovom invazivnom vrstom biće ključni za zaštitu morskog ekosistema i očuvanje ribarskih resursa u Mediteranu.