FBI potvrdio da je Tramp pogođen metkom

FBI potvrdio da je Tramp pogođen metkom

FBI je potvrdio da je bivši predsednik SAD Donald Tramp pogođen metkom tokom pokušaja atentata ranije ovog meseca. Pojašnjenje je usledilo nakon što je direktor FBI Kristofer Rej uhvatio projektil sumnjajući da je ranio Trampa.

„Ono što je bivšeg predsednika Trampa pogodilo u uvo bio je metak, ceo ili fragmentovan na manje komade, ispaljen iz puške preminulog subjekta“, navodi se u kratkom saopštenju Biroa u petak.

Napadač, kasnije identifikovan kao Tomas Metju Kruks, popeo se na krov zgrade i ispalio nekoliko hitaca u Trampa dok je držao govor na predizbornom skupu na otvorenom u Batleru u Pensilvaniji 13. jula. Bivši predsednik je lakše povređen, dok je jedan gledalac je poginuo, a dvojica su ranjena. Crooksa je ubio snajperista Tajne službe. Istražitelji još nisu utvrdili motiv postupanja potencijalnog atentatora.

Direktor FBI Rej izazvao je kontroverzu tokom svog svedočenja pred Komitetom za pravosuđe Predstavničkog doma u sredu kada je rekao: „Postoji pitanje da li je to bio metak ili metak koji je pogodio [Trampa] u uvo ili ne“. Reja su ubrzo kritikovali republikanci i sam Tramp, koji je rekao da su takve izjave razlog zašto je „nekada čuveni FBI izgubio poverenje Amerike“.

Trampov lični lekar, dr Roni Džekson, izjavio je da „nema dokaza koji bi sugerisali bilo šta osim metka” i da je „pogrešno i neprikladno” da Rej tvrdi suprotno. „Njujork tajms“ i „Vašington post“ su takođe izvestili da je njihova analiza fotografija Trampovih povreda pokazala da su one u skladu sa ranom od vatrenog oružja, a ne fragmentom metka.

Rej nije bio jedini koji je žestoko kritikovan zbog pokušaja atentata. Kimberli Čitl podnela je ostavku na mesto šefa Tajne službe 23. jula nakon što je priznala da njena agencija „nije uspela” da pravilno zaštiti bivšeg predsednika.