Pobunjenička koalicija u Maliju tvrdi da je ubila desetine vojnika i ruskih Vagnerovih plaćenika

Pobunjenička koalicija u Maliju tvrdi da je ubila desetine vojnika i ruskih Vagnerovih plaćenika

Koalicija naoružanih grupa na severu Malija, pretežno Tuarega, izjavila je u subotu da je ubila desetine vladinih vojnika i ruskih plaćenika iz grupe Vagner u bici blizu granice sa Alžirom.

Na društvenim mrežama, amaterski video snimci prikazuju beživotna tela nekoliko belaca i malijskih vojnika razbacana po zemlji pored uništenih vozila.

Pobunjenička tvrdnja je usledila nakon što je malijska vojska izdala saopštenje u petak uveče u kojem se navodi da su dva vojnika ubijena, a 10 ranjeno u napadu pobunjenika koji je takođe onesposobio dva oklopna vozila i dva kamioneta. Vojska je tvrdila da su njene trupe ubile oko 20 pobunjenika i uništile nekoliko vozila.

Račun nijedne strane nije mogao biti nezavisno potvrđen.

Mohamed Elmauloud Ramadane, portparol koalicije CSP-DPA za nezavisnost, rekao je u saopštenju da je dvodnevna bitka besnela na periferiji sela Tinzavaten i da su pobunjenici „razbili celu kolonu malijske vojske i ruskih plaćenika“.

Ramadan je rekao da je „neprijatelj pretrpeo ogromne gubitke u smislu života i opreme, uključujući desetine mrtvih i ranjenih“. Takođe je rekao da su se neki „malijski vojnici i plaćenici iz Vagnerovih grupa predali borcima Tuarega“.

Ako je tačno, to bi bio najveći udarac koji su Vagnerovim plaćenicima naneli pobunjenici Tuarezi u Maliju.

Rida Liammouri, viši saradnik u Polici Center for the Nev South, istraživačkom centru u Maroku, rekla je da je bitka bila poruka vladi da „stvari neće biti tako lake i jednostavne kada je u pitanju ponovno zauzimanje i kontrola severni regioni“.

„Istovremeno, ovaj neuspeh bi, nažalost, mogao da dovede do daljih zverstava nad civilima“ od strane vlade i Vagnera, rekao je Liamuri.