Poljski TV novinar suspendovan zbog komentara o pesmi „Imagine” Džona Lenona

Poljski TV novinar suspendovan zbog komentara o pesmi „Imagine” Džona Lenona

Poljski državni emiter TVP suspendovao je u subotu televizijskog novinara Pšemislava Babjarza zbog njegovih kontroverznih komentara tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu. Babiarz je tokom izvođenja pesme „Imagine” Džona Lenona rekao da je to „vizija komunizma”, što je izazvalo veliku reakciju među gledaocima.

Lenonova pesma, koja poziva na zamišljanje sveta bez granica, religije i imovine, bila je tema rasprave zbog svojih političkih i ideoloških konotacija. Babiarzov komentar, koji je smatran neprikladnim i uvredljivim, izazvao je kritikama u Poljskoj.

TVP je u svom saopštenju naglasio da komentari koje je izneo Babiarz nisu u skladu sa vrednostima Olimpijade i standardima koje emiter zastupa. „Međusobno razumevanje, tolerancija, pomirenje – to nisu samo osnovne ideje Olimpijade, već su i temelj standarda koji vode novu poljsku televiziju. Ne postoji saglasnost za njihovo kršenje,” navodi se u saopštenju.

Poljski državni mediji su bili predmet političkih tenzija, posebno tokom perioda vladavine desničarskih populista. Premijer Donald Tusk i njegova koalicija, koja je preuzela vlast u decembru 2023. godine, brzo su reagovali na odluku, dok su konzervativni političari, uključujući predsednika Andžeja Dudu i bivšeg premijera Mateuša Moravjeckog, osudili ovu odluku, nazivajući je cenzurom.

Poljska je bila pod sovjetskom komunističkom vlašću od kraja Drugog svetskog rata do 1989. godine, a pitanja o komunističkom nasleđu i ideološkim vrednostima i dalje su vrlo emotivna u zemlji. Konzervativci su takođe izrazili nezadovoljstvo zbog mešanja LGBT+ tema tokom ceremonije otvaranja.

Babiarz je suspendovan sa komentarisanja tokom ovogodišnjih Olimpijskih igara, dok se kontroverza oko njegovih komentara i dalje raspravlja u Poljskoj.