Filipini se utrkuju u izbegavanju „ekološke katastrofe“ usled izlivanja nafte

Filipini se utrkuju u izbegavanju „ekološke katastrofe“ usled izlivanja nafte

Filipinska obalska straža u petak se utrkivala da istovari 1,4 miliona litara industrijskog mazuta iz potopljenog tankera i spreči „ekološka katastrofa“ u zalivu Manila.

Jedan član posade je poginuo kada je MT Terra Nova potonuo u uzburkanom moru skoro sedam kilometara od opštine Limej rano u četvrtak, nakon što je krenuo ka centralnom gradu Iloilo.

Na plovnom putu je otkrivena naftna mrlja koja se proteže nekoliko kilometara, na koju se hiljade ribara i turističkih operatera oslanjaju za život.

Portparol obalske straže kontraadmiral Armando Balilo rekao je u petak da je izlivanje bilo „minimalno“ i da se čini da se radi o dizel gorivu korišćenom za pogon tankera, a ne o industrijskom teretu mazuta.

„Nikakva nafta nije curila iz samog rezervoara, tako da se utrkujemo sa vremenom da ispraznimo naftu kako bismo mogli da izbegnemo ekološku katastrofu“, rekao je Balilo.

Obalska straža je postavila za cilj sedam dana da istovari teret i spreči ono što je Balilo upozorio da bi bilo najgore izlivanje nafte u filipinskoj istoriji ako bi došlo do curenja.

Novinari AFP-a u luci Limaj u provinciji Bataan posmatrali su kako osoblje obalske straže utovaruje raspršivač nafte i usisni skimer na čamac koji će se koristiti protiv mrlje.

Balilo je rekao da su grane za sprečavanje izlivanja nafte takođe bile raspoređene u pripremi „za najgori scenario“ curenja industrijskog mazuta pre nego što se može istovariti.

Kada se vreme poboljša, ronioci obalske straže će pregledati poziciju tankera kako bi „operacija sifoniranja“ mogla da počne, rekao je on.

Obalska straža se u petak sastala sa predstavnicima vlasnika MT Terra Nova i ugovorne kompanije za spasavanje kako bi razgovarali o vremenskom okviru.

„Za sada nema razloga za brigu, ali ne treba da budemo samozadovoljni“, rekao je Balilo.

Incident se dogodio pošto su jake kiše izazvane tajfunom Gaemi i sezonskim monsunom zahvatile Manilu i okolne regione poslednjih dana.

Nakon što je krenuo kasno u sredu, kapetan je odlučio da prekine putovanje za Iloilo zbog nemirnog mora.

Balilo je rekao da istražitelji traže da verifikuju svedočenje posade da je brod oštećen dok je pokušavao da se vrati i da je morao da ga vuče drugi brod.

Nekako je vučna linija prekinuta i MT Terra Nova je „izgubio kontrolu“ u velikim talasima i pao, rekao je on.

„Videćemo da li su prekršeni protokoli ili je došlo do propusta u donošenju odluka“, rekao je Balilo.

Šesnaest od 17 članova posade je spašeno.

Grupa za kampanju Greenpeace je rekla da bi vlasnici MT Terra Nova trebalo da „plate račun“ za bilo kakvu štetu po životnu sredinu i da obeštete pogođenim zajednicama.

Jedno od najgorih izlivanja nafte na Filipinima bilo je u februaru 2023. godine, kada je tanker sa 800.000 litara industrijskog mazuta potonuo kod centralnog ostrva Mindoro.

Dizel gorivo i gusta nafta iz tog broda kontaminirali su vode i plaže duž obale orijentalne provincije Mindoro, devastirajući ribarsku i turističku industriju.

Nafta se raspršila u stotinama kilometara voda poznatih po tome što ima neke od najraznovrsnijih morskih životinja na svetu.

Tanker je potonuo kod centralnog ostrva Gimaras 2006. godine, prosuvši desetine hiljada galona nafte koja je uništila morski rezervat, uništila lokalna ribarska područja i prekrila delove obale crnim muljem.