Policija privela osumnjičenog za ubistvo bivše ukrajinske poslanice

Policija privela osumnjičenog za ubistvo bivše ukrajinske poslanice

Čovek osumnjičen za atentat na bivšu političarku Irinu Farion priveden je, potvrdio je u četvrtak ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko u Telegramu. Farion, poznata po svom žestokom protivljenju upotrebi ruskog jezika od strane građana Ukrajine, ubijena je 19. jula u zapadnom gradu Lavovu.

Klimenko je u svom saopštenju naveo da je 18-godišnji osumnjičeni stanovnik grada Dnjepra na jugozapadu zemlje. Nije naveo ime osumnjičenog. „Pripremajući se da počini zločin, iznajmio je najmanje tri stana u Lavovu“, napisao je ministar. Klimenko je dodao da postoji „dovoljno dokaza“ da je osumnjičeni napadač koji je ubio Fariona.

„Važno je identifikovati sve detalje. Istraga smatra da je strelac samo izvršilac“, napisao je Klimenko, nagoveštavajući da je osumnjičeni možda imao saučesnike. „Više informacija će uslediti.”

Farion je predstavljala krajnje desničarsku partiju Svoboda (Sloboda) u ukrajinskom parlamentu između 2012. i 2014. Ona je tvrdila da ruski jezik treba da nestane iz javnog i svakodnevnog života.

Farion je prošle godine kritikovala pripadnike ukrajinske 3. odvojene jurišne brigade i puka Azov koji govore ruski. „Služiti u ukrajinskoj vojsci i govoriti ruski – kakva je to glupost?“ rekla je ona. Njene primedbe izazvale su gnev i dovele do njenog otpuštanja sa mesta profesora na Nacionalnom univerzitetu Lavovske politehnike. SBU je pokrenula istragu o njenim izjavama u to vreme.