Rusija planira da smanji brzinu Jutjuba na desktop računarima kao odgovor na antirusku politiku

Rusija planira da smanji brzinu Jutjuba na desktop računarima kao odgovor na antirusku politiku

Brzina Jutjuba na desktop računarima u Rusiji mogla bi da padne za oko 40 odsto do kraja ove nedelje i do 70 odsto sledeće nedelje, rekao je Aleksandar Khinštejn, šef komiteta Državne dume za informacionu politiku.

U objavi na Telegramu u četvrtak, Khinshtein je istakao da je ta mera odgovor na antirusku politiku američke platforme za video hosting. Jutjub dosledno briše kanale ruskih javnih ličnosti, uključujući blogere, novinare i umetnike, čiji se stav razlikuje od onoga što je prihvaćeno na Zapadu, rekao je on.

„Degradacija Jutjuba je neophodan korak, usmeren ne protiv ruskih korisnika, već protiv administracije stranog resursa koji i dalje veruje da može da krši i ignoriše naše zakonodavstvo bez kazne“, napisao je poslanik.

Na mobilnim uređajima, Jutjub će funkcionisati kao i obično do sada, prema zakonodavcu, koji je rekao da je budućnost usluge u Rusiji u rukama kompanije. Letnji period, kada su mnogi ljudi na odmoru i koriste svoje telefone umesto kompjutera, izabran je kao vreme za sprovođenje usporavanja, napomenuo je on.

„Ako administracija platforme ne promeni svoju politiku i ne počne da poštuje naše zakone, ovde ne može očekivati ništa dobro“, napisao je Khinštejn.

Korisnici Jutjuba se žale da popularna usluga video-hostinga postaje sve manje zgodna, rekao je on, navodeći tehničke probleme u vezi sa serverima matične kompanije Gugl u zemlji.

Najveći ruski internet provajder Rostelekom ranije je rekao da hardver nije ažuriran više od dve godine nakon što je tehnološki gigant ograničio svoje prisustvo u Rusiji nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Rostelekom je već primetio pogoršanje u postavljanju video zapisa na Jutjub ove nedelje, navodi Khinshtein.

Ruski zakonodavac je ukazao da se alternativne platforme za video hosting kao što su RuTube i VK Video sada razvijaju „veoma aktivno“.