Bajden kaže da je odluka da napusti trku bila je u vezi sa „spašavanjem demokratije“

Bajden kaže da je odluka da napusti trku bila je u vezi sa „spašavanjem demokratije“

Izbori u novembru biće „prekretnica“ za zemlju, rekao je američki predsednik Džo Bajden u svom prvom javnom govoru nakon što je odlučio da ne traži drugi mandat i podržao potpredsednicu Kamalu Haris kao svoju zamenu.

Govoreći iz Ovalnog kabineta u sredu uveče, Bajden je rekao da je odlučan da ujedini Demokratsku stranku i „prenese baklju novoj generaciji“.

„Poštujem ovu kancelariju, ali više volim svoju zemlju“, rekao je Bajden. „Verujem da moj rekord kao predsednika, moje liderstvo u svetu, moja vizija budućnosti Amerike, sve to zaslužuje drugi mandat. Ali ništa ne može da stane na put spasavanju naše demokratije. To uključuje ličnu ambiciju.”

Bajden je dalje naglasio važnost izbora, na kojima će Haris da se takmiči protiv republikanskog kandidata, bivšeg predsednika Donalda Trampa. „Kandidovao sam se za predsednika pre četiri godine jer sam verovao i još uvek verujem da je u pitanju duša Amerike, u pitanju je sama priroda onoga što jesmo. I to je još uvek slučaj“, rekao je Bajden.

U početku prkosan, Bajden je na kraju podlegao pritiscima vrhunskih demokrata i glavnih stranačkih donatora koji su tvrdili da on više nije sposoban da pobedi Trampa. Zabrinutost zbog njegovih godina i pogoršanja zdravlja brzo je porasla nakon njegovog katastrofalnog nastupa tokom televizijske debate sa Trampom prošlog meseca, u kojoj je Bajden delovao zbunjeno i borio se da završi svoje rečenice.

Bajden je odluku o povlačenju kandidature objavio u nedelju, imenovavši Harisa za svog naslednika. Očekuje se da će Haris zvanično postati kandidat tokom Demokratske nacionalne konvencije sledećeg meseca.

Republikanci su u međuvremenu pozvali Bajdena da podnese ostavku na mesto predsednika. „Ako svi priznaju da on nije sposoban da vodi kampanju, on očigledno nije sposoban da vodi državu“, rekao je novinarima tokom vikenda predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson.