FBI pretražuje kuću bivše pomoćnice guvernera Njujorka Keti Hočul

FBI pretražuje kuću bivše pomoćnice guvernera Njujorka Keti Hočul

FBI je u utorak pretresao kuću na Long Ajlendu bivše pomoćnice guvernera Njujorka Keti Hočul.

Bivša službenica, Linda San, nije optužena za prekršaje, a portparol FBI-a je odbio da objavi detalje osim što je potvrdio da su agenti „sprovodili aktivnosti za sprovođenje zakona koje je odobrio sud u Menhesetu“.

Sun i njen suprug Kris Hu dele kuću vrednu 3,5 miliona dolara u zatvorenoj zajednici na Long Ajlendu pod nazivom Stoun Hil. Potragu je prvi izvestio The Nev Iork Times. Ni Sun ni Hu nisu odgovorili na govornu poštu tražeći komentar od Asošiejted presa u sredu. Par je kuću kupio 2021. godine. Ranije ove godine predali su kuću u poverenje, pokazuju zapisi.

Sun je skoro 15 godina radila u državnoj vladi, prvo kao šef kabineta državnog poslanika, zatim je obavljala funkcije u administraciji bivšeg guvernera Endrua Kuoma i na kraju je služila kao zamenik šefa kabineta za Hočul, prema njenom profilu na LinkedIn-u .

U novembru 2022. prešla je na posao u njujorško Ministarstvo rada, gde je bila zamenica komesara za strateški razvoj poslovanja, ali je napustila taj posao samo nekoliko meseci kasnije, u martu 2023, navodi se u profilu.

Osoba upoznata sa okolnostima njenog odlaska rekla je da je otpuštena nakon što su otkriveni dokazi o nedoličnom ponašanju. Stvar je u to vreme prosleđena organima za sprovođenje zakona, prema rečima osobe koja je razgovarala sa Asošiejted presom pod uslovom da ostane anonimna, jer oni nisu bili ovlašćeni da javno raspravljaju o kadrovskim pitanjima. Osoba je odbila da navede detalje o prirodi navodnog nedoličnog ponašanja.

Hochulova kancelarija je odbila da komentariše FBI pretres.

Nakon što je napustio državnu vladu, Sun je otišao da radi kao menadžer kampanje za demokratu Ostina Čenga u neuspešnoj kandidaturi za Kongres na Long Ajlendu. Čeng nije odmah vratio e-poštu tražeći komentar.

Portparol kancelarije američkog tužioca u Bruklinu, koji pokriva Long Ajlend, takođe je odbio da komentariše.