Zamenik premijera: Rusija će povećati snabdevanje Kine energentima

Zamenik premijera: Rusija će povećati snabdevanje Kine energentima

Izvoz ruskog gasa u Kinu ove godine može dostići 30 milijardi kubnih metara preko mega-cevovoda Snaga Sibira, izjavio je potpredsednik Vlade Aleksandar Novak.

Gasprom, operater gasovoda, isporučuje prirodni gas Kini u skladu sa dugoročnim ugovorom potpisanim sa Kineskom nacionalnom naftnom korporacijom (CNPC). Snaga Sibira je deo 30-godišnjeg sporazuma vrednog 400 milijardi dolara koji su Gasprom i CNPC potpisali 2014. godine.

Novak je novinarima u utorak rekao da isporuke gasa iz cevovoda rastu i da će sledeće godine dostići 38 milijardi kubnih metara, što je maksimalni obim prema ugovoru.

Gasprom je prethodne godine redovno premašivao ugovorne obaveze, a 2023. godine povećao je isporuke gasa Kini preko Snage Sibira za 50% u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši 22,7 milijardi kubnih metara, što je premašilo ugovorne obaveze za 700 miliona kubnih metara.

Kompanija očekuje dalji rast isporuka gasa Kini, s obzirom na rastuću potražnju. Planira se i potpisivanje ugovora između Moskve i Pekinga o izgradnji mega-cevovoda Snaga Sibira 2, koji bi godišnje isporučivao do 50 milijardi kubnih metara gasa iz regiona Jamal u severnoj Rusiji u Kinu preko Mongolije.

Kada svi gasovodi postanu potpuno operativni, obim isporuke ruskog gasa Kini mogao bi se približiti 100 milijardi kubnih metara godišnje. Takođe, razgovori su u toku o realizaciji dalekoistočne rute za isporuku gasa Kini.

Dalekoistočna ruta će isporučivati zalihe ruskog prirodnog gasa sa ostrva Sahalin u Kinu počevši od 2027. Moskva i Peking su već zaključili sporazum o dodatnim isporukama gasa novom rutom februara 2023. godine.

Potpredsednik Kine Ding Sjuesijang izjavio je da je Kina povećala uvoz ruskog gasa za 22,5% i nafte za 4,8% u prvoj polovini ove godine u poređenju sa prethodnom godinom.