Erdogan: EU želi da ukloni Mađarsku sa predsedništva

Erdogan: EU želi da ukloni Mađarsku sa predsedništva

Evropska unija istražuje mogućnosti za uklanjanje Mađarske sa pozicije predsedavanja Savetu Evropske unije u svetlu mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove inicijative za rešavanje ukrajinskog sukoba.

Orban je pokrenuo napore za pronalaženje rešenja za konflikt s pet glavnih aktera, uključujući Ukrajinu, Rusiju, Kinu, EU i SAD, što je izazvalo reakcije među liderima EU. Turski predsednik Erdogan je izneo svoje viđenje situacije nakon susreta sa Orbanom na NATO samitu, gde je Orbanove planove za sastanke s Donaldom Trampom ocenio kritično.

Evropski parlament je osudio Orbanovu posetu Moskvi kao kršenje sporazuma EU, dok je novoizabrana predsednica Evropske komisije opisala Orbanovo putovanje kao „misiju umirenja“.

Erdogan je izjavio da EU sada razmatra kako da ukloni Mađarsku sa mesta predsedavanja EU, dok je Moskva kritikovala EU zbog podrške Ukrajini i naznačila da politika Brisela ostaje nepromenjena. Orban je pozvao Erdogana da se pridruži naporima za mirno rešenje ukrajinskog sukoba, a Erdogan je istakao potrebu za strpljenjem i zajedničkim delovanjem.