Kolumbijski predsednik potpisao je zakon o zabrani borbi bikova u toj južnoameričkoj zemlji

Kolumbijski predsednik potpisao je zakon o zabrani borbi bikova u toj južnoameričkoj zemlji

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro potpisao je zakon kojim se zabranjuju borbe bikova u Kolumbiji, pridružujući se nizu zemalja širom sveta koje su odlučile da okončaju ovu vekovnu tradiciju. Tokom ceremonije održane u areni za bikove u Bogoti, pred stotinama aktivista za prava životinja, Petro je istakao da ubijanje životinja radi zabave ne može biti prihvatljivo. Kolumbijski Kongres je odobrio zabranu nakon intenzivnih debata, a plan je da se borbe s bikovima potpuno zabrane do 2027. godine, uz transformaciju nekoliko arena u kulturne i sportske objekte.

Borbe bikova imaju dugu tradiciju u Kolumbiji, datirajući još iz španskih kolonijalnih vremena. Međutim, popularnost ovog sporta je opala u skorije vreme, usled promena u shvatanju prava životinja. Iako zagovornici ovog sporta tvrde da zabrana ugrožava njihovo kulturno nasleđe i egzistenciju, aktivisti za prava životinja ističu da je krajnje vreme da se okonča praksa ubijanja životinja radi zabave.

U znak podrške tradiciji, grupe za borbu s bikovima su pokrenule kampanju na društvenim medijima, najavljujući nameru da ospore zakon pred ustavnim sudom Kolumbije. Trenutno, samo sedam zemalja dozvoljava borbe s bikovima, ali su pojedine lokalne vlasti već uvele zabrane na svojim teritorijama.

Gustavo Petro je već ranije pokazao svoj stav protiv borbi s bikovima, a podrška koju je dobio od određenih političkih struja omogućila je konačno usvajanje zakona. Aktivisti za prava životinja su decenijama lobirali za ovakvu zabranu, te smatraju da je ova odluka korak ka pravednijem društvu oslobođenom okrutnosti.