Advokati Donalda Trampa apeluju na njujorški apelacioni sud da poništi presudu o građanskoj prevari

Advokati Donalda Trampa apeluju na njujorški apelacioni sud da poništi presudu o građanskoj prevari

Nakon nedavnih pravnih pobeda u drugim slučajevima, Donald Tramp je u ponedeljak zatražio od njujorškog žalbenog suda da preispita presudu o građanskoj prevari u Njujorku od gotovo 500 miliona dolara. Ova presuda ozbiljno ugrožava njegove lične finansijske resurse dok se bori za povratak u Belu Kuću.

U podnesku državnom žalbenom sudu srednjeg nivoa, Trampovi advokati osporili su zaključak sudije Artura Engorona sa Menhetna od 16. februara. Sudija je tada utvrdio da je Tramp lagao bankama, osiguravačima i drugim stranama o svom bogatstvu, što je, prema Trampovim advokatima, bio „netačan“ i „neverovatan“ zaključak.

Trampovi pravni argumenti odražavaju njegove dugotrajne prigovore na ovaj slučaj, koje je često iznosio čak i van sudnice tokom suđenja. Tvrdnje Trampovih advokata uključuju tvrdnje da je tužba njujorškog državnog tužioca Leticije Džejms trebala biti odbačena zbog zastarelosti nekih zahteva, te da nije bilo stvarne štete nastale Trampovim navodnim prevarama.

Pored toga, Trampovi pravni timovi su izneli zabrinutost da bi potvrda Engoronove presude dala Džejmsovoj, koja je demokrat, „beskonačnu moć da cilja bilo koga koga poželi, uključujući i političke protivnike koji su se sami identifikovali“. Ovo su naveli Trampovi advokati u obimnom podnesku od 116 stranica Apelacionom odeljenju državnog suda.

U aprilu je Tramp položio obveznicu od 175 miliona dolara kako bi privremeno obustavio izvršenje presude i sprečio zaplenu imovine dok se žalio na presudu. Ukoliko uspe u žalbi, Tramp neće morati platiti nikakvu sumu državi i biće mu vraćen novac koji je do tada uložio.

Apelacioni sud je najavio da će saslušati usmene argumente krajem septembra. Trampovi pravni zastupnici su podneli žalbu nekoliko dana nakon Engoronove presude i imali su rok do ponedeljka da podnesu pismene argumente.

Kancelarija Džejmsove je reagovala navodeći da su argumenti Trampa i njegovih advokata neosnovani. U saopštenju Džejmsove kancelarije ističe se da su pobedili u ovom slučaju na osnovu činjenica i zakona, te da su uvereni u pobedu i u žalbenom postupku.

Ovaj ponedeljak je doneo najnoviji razvoj u važnom pravnom i političkom kontekstu za Trampa. On je nedavno prihvatio predsedničku nominaciju Republikanske stranke, samo nekoliko dana nakon što je bio ranjen u pucnjavi na predizbornom skupu u Pensilvaniji, koja je rezultirala smrću jedne osobe i povredom dvojice.

Vrhovni sud je ranije ove godine doneo odluku u korist Trampa, utvrdivši da bivši predsednici imaju imunitet od krivičnog gonjenja za dela izvršena tokom mandata. Ova odluka je dodatno odložila sudski postupak u vezi sa mešanjem u izbore i finansijskim malverzacijama. Trampov slučaj će biti odložen do 18. septembra dok se njegovi advokati bore da ponište ovu presudu.

U julu je savezni sudija na Floridi odbacio slučaj poverljivih dokumenata koji je podneo Tramp, navodeći da je specijalnog savetnika Džeka Smita nezakonito imenovao Ministarstvo pravde. Ova odluka je trenutno na žalbu.

U slučaju građanske prevare, sudija Engoron je otkrio da su Tramp, njegova kompanija i visoki rukovodioci godinama sprovoditi planove za manipulaciju finansijskim izveštajima radi povećanja Trampovog bogatstva za dobijanje kredita i poslova. Pored novčane kazne, sudija je uveo stroga ograničenja na poslovne aktivnosti Trampove kompanije, uključujući nadzor sudskog posmatrača na najmanje tri godine.

Trampova žalba znači da će se pravna borba oko Trampovih poslovnih praksi nastaviti u narednim mesecima. Ukoliko presuda bude potvrđena, Tramp će biti primoran da se odrekne značajnog dela svog bogatstva, plaćajući kaznu od 355 miliona dolara, sa kamatama koje povećavaju ukupan iznos na više od 470 miliona dolara. Tramp tvrdi da vredi nekoliko milijardi dolara i da je prošle godine imao oko 400 miliona dolara gotovine, uz imovinu i druge investicije. Džejms je izjavila da će, ukoliko Tramp ne bude u mogućnosti da plati, pokušati zapleniti deo njegove imovine.

Tramp i njegovi pravni zastupnici su dugo pripremali osnovu za žalbu, često izražavajući nezadovoljstvo vođenjem suđenja od strane Engorona. Tokom suđenja, Trampovi advokati su optužili Engorona za pristrasnost, a takođe su osporavali pravnu osnovu tužbe Džejmsove. Tramp tvrdi da je zakon na osnovu kojeg je tužen obično korišćen za zaštitu potrošača od prevara velikih korporacija.

Apelaciono odeljenje može potvrditi, smanjiti ili izmeniti presudu Engorona ili je u potpunosti poništiti. Ukoliko Tramp ne uspe na nivou Apelacionog odeljenja, postoji mogućnost da zatraži razmatranje slučaja od najvišeg državnog suda.